Folytatódnak a tárgyalások a szovjet csapatok kivonásáról - 25 éve történt

Infostart
2015. február 2. 14:26
1990. február 2. péntek: Ismét legális a harminc éve betiltott Afrikai Nemzeti Kongresszus. Hét személy lépte át illegálisan a magyar-osztrák határt januárban a szombathelyi határőrkerület területén.

Ismét legális a harminc éve betiltott Afrikai Nemzeti Kongresszus. Frederik de Klerk dél-afrikai államfő Fokvárosban bejelentette, hogy hatálytalanították azt a rendeletet, amely törvényen kívül helyezte az apartheid-ellenes szervezetet. Közölte azt is, hogy hamarosan feltétel nélkül szabadon bocsátják az ANC történelmi vezetőjét, az 1962-ben bebörtönzött Nelson Mandelát. Mandelát 1962-ban a szervezet fegyveres akcióinak szervezése miatt ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Folytatódtak a kormányközi megbeszélések a szovjet csapatok teljes kivonásáról Magyarországról. A Somogyi Ferenc külügyminisztériumi vezette magyar és az Ivan Aboimov külügyminiszter-helyettes vezette szovjet küldöttség megállapodott abban, hogy a szovjet csapatok kivonását a legrövidebb időn belül megkötendő kormányközi
megállapodás alapján hajtják végre. A felek megegyeztek, hogy folytatják a megállapodással kapcsolatos, valamint a csapatkivonás ütemének kidolgozását célzó tárgyalásokat. A megbeszélések a kiadott közlemény szerint tárgyszerű, konstruktív légkörben folytak.

Hét személy lépte át illegálisan a magyar-osztrák határt januárban a szombathelyi határőrkerület területén. A hét határsértőt, köztük két magyar állampolgárt az osztrák határőrizeti szervek 24 órán belül átadták a magyar hatóságoknak, ellenük a január 1-jétől érvényes rendelet szerint szabálysértési eljárást kezdeményeztek az illetékes rendőrkapitányságok. Az elmúlt évben lebontották a műszaki határzárat a magyar-osztrák határon.

Egyebek mellett a magyar lakosság 1989-es életkörülményeire és fogyasztására vonatkozó adatokat közölt a Statisztikai Hivatal. Eszerint a reáljövedelem az előző évihez képest 2 százalék körüli mértékben emelkedett. Ugyanakkor közben a fogyasztói árszínvonal-növekedés 17 százalékos volt. Ennek eredményeként a kiskereskedelmi forgalom mennyiségében 1-1.5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző évben. A KSH jelentése ugyanakkor kiemeli, hogy egyes nagyértékű tartós fogyasztási cikkekből a korábbiaknál többet szerzett be a lakosság. Így például az egy évvel korábbinál 10 százalékkal több, összesen 136 ezer személygépkocsit hozott be külföldről. Emiatt csökkent a gépkocsira várók száma: Jelenleg 357 ezren várnak megrendelt autójukra.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást