eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hétfőn érkezik Angela Merkel

Több ideiglenes lezárásra is számíthatnak hétfőn Budapesten az autósok Angela Merkel német kancellár érkezése miatt. A német kormányszóvivő közleménye alapján Angela Merkel és vendéglátója, Orbán Viktor miniszterelnök "kétoldalú és európai uniós politikai témákat, az aktuális magyarországi fejleményeket és az ukrajnai helyzetet vitatja meg".

"Egy hölgy érkezik Magyarországra, tehát nem ragaszkodunk semmihez." Így válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádiónak nyilatkozva arra a kérdésre, hogy ragaszkodik-e bizonyos témákhoz az Angela Merkel német kancellárral szervezett tárgyaláson, majd kiemelte, hogy nincs problémás terület a német-magyar kétoldalú együttműködésben, a kapcsolatrendszer adatai pedig fantasztikusak. Arra, hogy számít-e kritikára, a kormányfő a következőket mondta:

"Az csak a revolver-logikára működő magyar nyilvánosságban lehet egy fölvetés, hogy találkoznak egymással állami vezetők és azzal töltik az időt, hogy kritizálják egymást, ez mint műfaj nem létezik."

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a távirati irodának nyilatkozva szintén úgy látta, hogy a kancellár érkezése jól mutatja, hogy Németország elismeri a két ország közötti együttműködés fontosságát.

Kőrösi István, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa szerint újabb impulzust adhat a kancellár látogatása a német-magyar gazdasági kapcsolatok fejlődésének.

"Tehát a magyar külkereskedelmi mérlegben a nálunk megtelepedett német vállalatok döntő szerepet játszanak az aktívumban. Ez az egyik dolog, a másik pedig a beruházási impulzus, feltehetően a látogatás újabb nagyszabású beruházásokat készít elő, természetesen távlatosan, de ezeknek az impulzus jellege, technológiai fejlesztés jellege nyilvánvaló lesz már az elkövetkező hónapokban."

A német kormányszóvivő múlt szerdán kiadott közleménye alapján Angela Merkel és vendéglátója, Orbán Viktor miniszterelnök "kétoldalú és európai uniós politikai témákat, az aktuális magyarországi fejleményeket és az ukrajnai helyzetet vitatja meg".

A német kancellár látogatása miatt több ideiglenes lezárásra is számíthatnak ma Budapesten az autósok.

Angela Mekel röviddel dél előtt, a saját, négy éve átadott kancellári repülőjével, egy Airbus A340-essel érkezik a ferihegyi repülőtérre.

Onnan a saját testőrei, valamint a Terrorelhárítási Központ munkatársai által védett konvojjal a Parlamentbe viszik, ahol a budapesti német követség honlapján közöltek szerint egy hivatalos ebéd keretében a bilaterális és Európa-politikai témákról, aktuális magyarországi fejleményekről, valamint az ukrajnai helyzetről tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Tíz perccel egy óra után közös sajtótájékoztatót tart a német kancellár és a magyar kormányfő az Országházban.

Ezt követően az Angela Merkelt szállító konvoj a Budai Várba indul, a kancellárt ugyanis három órakor fogadja a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök, majd a Magyarországon jelen lévő német vállalatok képviselőivel is találkozik a német politikus.

A néhány órás vizit keretében a kancellár ellátogat a Józsefvárosban található, német nyelvű Andrássy Egyetemre, ahol beszédet mond és átveszi a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét.

Röviddel ezután, nagyjából 17 óra körül Angela Merkel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vendégeként ellátogat a Dohány utcai zsinagógába, ahol megbeszélést folytat a magyar zsidó közösségek vezetőivel és koszorút helyez el az Emanuel-emlékfánál.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×