eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Hatályba lépett az útdíjfizetési rendelet módosítása - a nap hírei

Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásához időzítve több ezren demonstráltak vasárnap a Kossuth Lajos téren és néhány vidéki városban. Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta a vagyonnyilatkozatát.

Hatályba lépett az útdíjfizetési rendelet módosítása. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a januárban bevezetett megyei matricák a továbbiakban a megyehatár utáni első csomópontig érvényesek. Ingyenesen elérhető Budapest felől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az M4-es mintegy 900 méteres szakaszán, és díjmentessé vált a dunaújvárosi és szekszárdi hidak használata. A feleslegessé váló e-matricák március 15-éig a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató ügyfélszolgálati irodáiban vagy postai úton válthatók vissza. A januárban jogosultság nélkül közlekedő autósok a pótdíj mellett az 1470 forintos szolgáltatási díj megfizetése alól is mentesülnek, ha február végéig éves országos vagy megyei matricát vesznek.

Valamennyi országgyűlési képviselő és a 13 nemzetiségi szószóló határidőre leadta a saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát. A dokumentumok vasárnaptól nyilvánosak. Orbán Viktor miniszterelnöknek ugyanannyi ingatlana van, a tartozása kevesebb, feleségével közös, bankszámláján lévő pénze viszont valamivel több lett tavaly májushoz képest. A Miniszterelnökség vezetőjének Lázár Jánosnak megtakarításai csökkentek, ingatlanvagyona ugyanakkor több tétellel gyarapodott. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek még megvan a szüleivel szembeni 45 millió forintos tartozása. A parlamenti frakcióvezetők, illetve pártelnökök többségének vagyoni helyzete nem változott jelentősen tavaly május óta. Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének a cégéből származó eseti jellegű osztaléka ugyanakkor 100 millió forinttal, 169 millió forintra emelkedett. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője II. kerületi társasházi lakásával összefüggésben ugyanazokat az adatokat tünteti fel, amelyeket tavaly márciusban kijavított 2014 januári beszámolójában. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetőjének egy 2010-ben vásárolt, 165 négyzetméteres érdi családi ház fele szerepel elsőként a vagyonnyilatkozatában. Vona Gábornak, a Jobbik elnökének és frakcióvezetőjének továbbra sincs ingatlanja, illetve értékes ingósága.

Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásához időzítve több ezren demonstráltak (vas) a Kossuth Lajos téren. Gulyás Balázs, a Százezren az Internetadó ellen Facebook-csoport aktivistája elmondta: a tiltakozások hatására a hatalom már számos ponton meghátrált. A 60 ezren a magánnyugdíjukért csoporttal közösen szervezett akció egyik célja az volt, hogy Angela Merkel lássa, Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal. 14 ezren jelezték a Facebookon, hogy részt vesznek az eseményen, a híradások szerint azonban néhány ezren jelentek meg a Parlament épületénél. A megmozduláshoz több magyarországi és külföldi nagyvárosban is csatlakoztak.

A közösségi közlekedésben is változások várhatóak hétfőn Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása miatt. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint több főútvonalat is lezárnak időszakosan a fővárosban. A BKK külön felhívja a délelőtt, illetve késő délután a Liszt Ferenc Repülőtérre utazók figyelmét, hogy a szokásosnál legalább egy órával korábban induljanak el, mert az adott időszakban egy-egy órán keresztül nem éri el a repteret a 200E autóbusz. Azt javasolják: aki teheti, lehetőség szerint használja a kötöttpályás közösségi közlekedési vonalakat, a szokásosnál sűrűbben közlekedő metrót, valamint 4-es és 6-os villamost.

Európa-szerte, a többi között Magyarországon is nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Az ÁNTSZ a legújabb nemzetközi adatokra hivatkozva közölte: főként a kontinens északi és nyugati része jelzett földrajzilag kiterjedt járványt. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ összegzése szerint az elmúlt héten 47 600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az ÁNTSZ hangsúlyozta: az Egészségügyi Világszervezet - különösen az idősek számára - továbbra is ajánlja a védőoltást.

Hétfőig kérhetik a munkáltatótól a személyijövedelemadó-bevallás elkészítését a munkavállalók. Ezzel a lehetőséggel azok élhetnek, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet. A munkáltatói adómegállapításról az adózók április 30-ig igazolást kapnak, ezután nincs egyéb teendőjük. Tavaly csaknem 870 ezer adózó szja-bevallását készítette el munkáltatója. Ha a munkáltató nem vállalja az adómegállapítást, lehetőség van a NAV közreműködésével készülő egyszerűsített bevallásra, ezt február 16-ig lehet kérni.

Udvaros Dorottya kapta idén a Páger Antal-színészdíjat. A Kossuth-és Jászai-díjas művész ma (vas) vette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban, a Hagymaházban. A makói képviselő-testület 2001-ben határozott a díj alapításáról, tavaly Gáspár Sándort tüntették ki.

Tizenhat ember vesztette életét lavinabalesetekben az elmúlt napokban Európa több országában. Svájcban, Ausztria nyugati részén, Németországban többfelé emelt fokozatú lavinariadó van érvényben. Spanyolországban pedig az árvíz követelt halálos áldozatot. Görögország északnyugati részén a heves esőzések és a hegyekben esett hó olvadása miatt több folyó megáradt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×