eur:
395.11
usd:
366.1
bux:
65138.09
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyurcsány Ferenc osztaléka 100 millió forinttal, 169 millió forintra emelkedett

A parlament honlapján közzétették az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatát, és szombaton, a délutáni órákban megjelent Orbán Viktor beszámolója is a vagyoni helyzetéről. Nem változott jelentősen tavaly május óta a parlamenti frakcióvezetők, illetve a pártelnökök többségének vagyoni helyzete, kivéve Gyurcsány Ferencet: a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének cégéből származó eseti jellegű osztaléka 100 millió forinttal, 169 millió forintra emelkedett.

A törvényi előírásoknak megfelelően január 31-én éjszaka ismét közzétették a parlament honlapján a képviselői vagyonnyilatkozatokat. A politikusok bő fél éven belül másodszor vallottak a vagyonukról, hiszen a tavalyi áprilisi választás után megalakult új országgyűlés akkor 199 tagja június elején már benyújtott egy vagyonnyilatkozatot.

A képviselőknél néhány órával hamarabb közzétette vagyonnyilatkozatát Orbán Viktor. A miniszterelnök vagyoni helyzetében a tavaly januárival összevetve nem volt nagy változás, nagyjából egymillióval csökkent a hitele, viszont kevesebb félretett pénze van.

Elődje, Gyurcsány Ferenc tavaly 168 milliós osztalékjövedelmet szedett ki az Altusból, ami több mint kétszerese az előző évinek. Gyurcsány Ferenc DK-elnök, független képviselő tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009 őszén vásárolt 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll. Az utóbbira felvett jelzáloghitel összege változatlanul 67 millió forint. A politikus vagyonnyilatkozatában 1,5 millió forintos megtakarításról és az Altus Befektetési Zrt.-től származó 169 millió forintos tulajdonosi osztalékról számol be, ami 100 millió forinttal több a májusi adatnál.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a tavaly év végi vagyoni állapotát bemutató nyilatkozatában II. kerületi társasházi lakásával összefüggésben ugyanazokat az adatokat tünteti fel, amelyeket tavaly márciusban kijavított 2014 januári beszámolójában. Ezek alapján az ingatlan 185 négyzetméteres, kizárólagos tulajdonosa pedig hivatalosan a fideszes politikus, noha - korábbi tájékoztatása alapján - a lakás felére úgy tekint, mint házastársa tulajdona. A politikus vagyonnyilatkozatában szerepel egy általa körülbelül 40 négyzetméteresre becsült, II. kerületi teremgarázs és tároló, amelyet 2010-ben vásárolt.

A Fidesz frakcióvezetője továbbra is magáénak tudhat egy balatonlellei üdülőt, valamint több szakonyfalui erdőt és más ingatlant, amelyeket mind örökléssel szerzett. Rogán Antal megtartotta tartós bérletben használt Audi A3 gépkocsiját, valamint a 2009-ben vásárolt Iványi-Grünwald-festményét és Bak Imre egy alkotását is. A frakcióvezető takarékbetétben elhelyezett megtakarítása 4,3 millió forintról 3,5 millió forintra csökkent, banki tartozása ugyanakkor változatlanul 30 millió forint, magánszemélyekkel szembeni hátraléka pedig 16,8 millió forint maradt.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetőjének egy 2010-ben vásárolt, 165 négyzetméteres érdi családi ház fele szerepel elsőként a vagyonnyilatkozatában, azonban a politikus a dokumentum végén közli, hogy november 1-jén előszerződést kötöttek egy beépítetlen telekre, amelyet jelenlegi ingatlanjuk eladását követően tudnak majd megvenni. Emellett a dokumentumból kiderül, hogy az ellenzéki politikus megtartotta 2008-ban örökölt, Tatran típusú motorját, ugyanakkor készpénzkerete két és fél millió forintról másfél millió forintra csökkent. Tavaly májushoz képest nem mérséklődött banki hiteltartozása, amely így továbbra is 10,5 millió forint, magánszemélyekkel szembeni tartozása azonban 300 ezer forinttal egymillió forintra apadt.

Vona Gábornak, a Jobbik elnökének és frakcióvezetőjének továbbra sincs ingatlanja, illetve értékes ingósága. Az ellenzéki politikus könyvkiadásból 190 ezer forinttal gyarapodott, takarékbetétben elhelyezett befektetése azonban egymillió forintról 800 ezer forintra csökkent.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az előző évekhez hasonlóan egy zuglói társasházi lakásnak, egy budakeszi zártkertnek, egy Kisnémediben található erdőnek, valamint egy 83 négyzetméteres tahitótfalui háznak a tulajdonosa.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője változatlanul egy XIII. kerületi 85 négyzetméteres lakás tulajdonosa. Az ellenzéki politikus megtakarítása 120 ezer forinttal 3 millió forintra csökkent, míg 200 ezer forintos banki tartozása megszűnt. Az LMP-s politikus vagyonnyilatkozatában jelzi, hogy szünetelteti ügyvédi tevékenységét ügyvédi irodájában, amelyben 50 százalékos tulajdonos, a nyereségből való részesedése nulla százalék.

A parlament honlapján elérhető információk alapján a frakcióvezetők havi javadalma 1,3 millió forint volt tavaly decemberben.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt független országgyűlési képviselője egy 60 négyzetméteres zuglói társasházi lakás felét tudhatja magáénak 1991 óta, továbbá egy balatonmáriafürdői üdülőben, egy gyöngyösi családi házban is hasonló tulajdonrésze van. Az ellenzéki politikus egy 2007-es évjáratú Volkswagen Phaeton gépkocsi tulajdonosa, de két éve örökölt egy 27 éves Ford Orion autót is. A volt szabaddemokrata miniszternek nem változtak jelentősen megtakarításai, amelyek összértéke mintegy 7,7 millió forint.

A két független képviselő havi javadalma 749 ezer forint volt tavaly év végén.

További részletek az Index összeállításában.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×