Megfelelt a teszten a választás informatikai rendszere

Infostart
2014. október 7. 16:06
Rendben zajlott az önkormányzati választás informatikai rendszerének kedd tesztje - jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Az, hogy vasárnap milyen hamar várhatók megbízható eredmények a 7 órás urnazárást követően, a szavazatszámláló bizottságok gyorsaságától függ.

Minden rendben zajlott a vasárnapi önkormányzati választás informatikai rendszerének kedden tartott országos főpróbáján - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Hozzátette: a legtöbb nehézséget az eddigi tapasztalatok szerint várhatóan a nemzetiségekkel kapcsolatos feladatok jelenthetik: Budapesten például van olyan kerület, ahol tizenkétféle nemzetiség is voksol egy szavazókörben.

Arról, hogy az átjelentkezések miatt várhatóak-e sorban-állások, Pálffy Ilona úgy fogalmazott, hogy az országgyűlési választással szemben, ahol kijelölt szavazókörök voltak az átjelentkezőknek, most minden átjelentkező a július 23-adika óta meglévő tartózkodási helyének megfelelő szavazókörben adhatja le voksát.

Az első eredmények egyébként a 7 órás urnazárás után a kistelepülésekről Pálffy Ilona szerint már néhány perc alatt megérkezhetnek, a nagyobb településekről pedig háromnegyed 8 körül várhatóak az első adatok. Mindez attól függ, hogy a helyi szavazatszámláló bizottságok milyen gyorsan tudják feldolgozni az adatokat.

A Nemzeti Választási Iroda vezetője kitért arra is, hogy a szavazólapok leadása még nem fejeződött be. Bár minden megyében kiszállították őket, a fővárosban még nem. Azon szavazólapok újranyomását pedig, amelyek a visszalépett jelölteket is felsorolták, csak holnap kezdik meg. Egyébként eddig ez több mint 100 települést érint, ám nem mindenhol visszalépés miatt, volt ahol haláleset miatt kell újranyomtatni a szavazólapot. Azon jelölteket, akik ez után jelentik be visszalépésüket, már csak a helyi bizottságok tudják kihúzni a szavazólapokról.

A szavazóköri delegálások egyébként befejeződtek, a jelölőszervezetek 29.341 főt delegáltak a bizottságokba. A szavazóknak pedig péntek délután négy óráig van lehetőségük az átjelentkezésre, eddig csaknem 13 ezren jelezték, hogy nem állandó lakcímükön szavaznának.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást