eur:
393.15
usd:
367.01
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Megjelent a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezéséről szóló kormányhatározat - a nap hírei

A tervek szerint zárult az MKB Bank adásvétele. Ellenőrzi és szükség esetén ki is kényszeríti az elszámolást a devizahiteles ügyfelekkel a Magyar Nemzeti Bank.

A tervek szerint zárult az MKB Bank adásvétele. A szerződést a Bayerische Landesbank képviselője és a magyar állam nevében a nemzeti fejlesztési miniszter írta alá. A bankot elnök-vezérigazgatóként továbbra is Sebők András vezeti. A magyar állam 55 millió eurót fizetett az MKB részvényeinek 99,99 százalékáért, az eladó pedig vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkerendezést hajt végre a bankban. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta: az MKB megvétele az első lépés a magyar bankrendszer konszolidációjában, amellyel a kormány célja, hogy olyan működőképes, erős, a hitelezésben aktív bankrendszer jöjjön létre, amelyben a hazai tulajdon aránya fokozatosan nőhet.

Október 13-ára halasztotta az ítélethirdetést az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank ügyében a Fővárosi Törvényszék. Ma 4 pénzintézet magyar állam ellen indított keresetét tárgyalta a a bíróság, a testület valamennyit elutasította. Hétfőn az Alkotmánybírósághoz fordult a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az EvoBank Zrt. devizahiteles ügyében, addig pedig felfüggesztette az eljárást. A DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt. perében első fokon október 13-ra halasztotta az ítélethirdetést a Fővárosi Törvényszék. Eddig a bíróság összesen 59 ítéletet hozott elsőfokon és a keresetek többségét elutasította. 3 ügyben részben helyt adtak a keresetnek. Egy pénzintézet visszalépett, 3 pert pedig felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult.

Ellenőrzi és szükség esetén ki is kényszeríti az elszámolást a devizahiteles ügyfelekkel a Magyar Nemzeti Bank. Windisch László, a jegybank alelnöke hangsúlyozta: az ügyfeleknek nincs tennivalójuk, leghamarabb jövő januárban kell megkapniuk a bankoktól az elszámolást, amelynek alapképletét tartalmazó rendeletet október elején teszi közzé az MNB. Hozzátette: a jegybank folyamatosan tájékoztatást nyújt majd honlapján az elszámolás legfontosabb tudnivalóiról és menetéről. A Bankszövetség hétfőn arra kérte az államfőt, hogy küldje az elszámolási törvényt normakontrollra az Alkotmánybírósághoz. A szervezet ugyanakkor közölte: ha az új jogszabály hatályba lép, akkor a pénzintézetek határidőre végrehajtják az elszámolást.

Akár egy rendkívüli helyzetben is bőven fedezi a lakossági és vállalati szükségleteket a magyarországi gáztárolók jelenlegi feltöltöttsége - hangsúlyozta az államfő. Áder János a portugáliai Bragában beszélt erről, miután 8 másik Európai Uniós tagország elnökével megvitatta az európai energiaellátás helyzetét. Hozzátette: Budapest eleget tett uniós kötelezettségeinek, kétirányúvá tette a gáz áramlását ott, ahol ez műszakilag lehetséges. Áder János kijelentette: ennek is köszönhető, hogy Magyarország szükség esetén tud gázt szállítani Horvátországnak és Romániának.

Megjelent a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezéséről szóló kormányhatározat. A dokumentum 6 lépésben fogalmazta meg a feladatokat. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap közölte: legkésőbb 2015 márciusában megkezdi munkáját a nemzeti közműszolgáltató holding, amelynek bázisát az állami tulajdonba került Főgáz jelentheti. Az első nemzeti közműszolgáltató holding feladata először az áram-, a gáz- és távhőszolgáltatás lesz. A víz-, a szennyvíz- és a hulladékszolgáltatás később kezdődhet. A holding szervezésének feladataival Németh Lászlóné miniszterelnökségi államtitkárt bízta meg a miniszterelnök.

Nem változnak a csatlakozási díjak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal új rendelete alapján. A földgázellátásról szóló törvény alapján bővül a hivatal elnökének hatásköre októbertől. Ezentúl a vezető dönt egyebek mellett a csatlakozási díjak meghatározásának szempontjairól, a csatlakozási díjak elemeiről és a tarifákról. Eddig a feladatok egy részét a miniszter látta el. Így egyszerűsödik és felgyorsul a csatlakozási díjakkal kapcsolatos jogalkotás.

Mintegy 40-50 ezer pályázatot lehet megvalósítani a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési időszakban rendelkezésre álló forrásokból - mondta a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Csepreghy Nándor jelezte: a következő 7 évben mintegy 12 ezer milliárd forint európai uniós fejlesztési forrás áll Magyarország rendelkezésére, amely 85 százalékos brüsszeli támogatást, valamint 15 százalékos hazai költségvetési részt tartalmaz. Az államtitkár azt is megerősítette, hogy a jövő héten 9 pályázat jelenik meg 120 milliárd forint keretre.

Szerda reggel üzemkezdetkor megindulhat a buszközlekedés és a célforgalom a Lánchíd utcában - közölte az I. kerületi önkormányzat közlekedési operatív programjának műszaki vezetője. Dobrocsi Tamás az InfoRádióban elmondta: a területen elvégezték a garanciális hibajavításokat és megtörtént a műszaki átadás-átvétel. A Lánchíd utcát és környékét a Várkert Bazár fejlesztésének második üteméhez kapcsolódóan újították fel. Új burkolatot kaptak az utcák, korszerűsítették a közvilágítást, kerékpársávokat, új villamosmegállókat és szökőkutakat alakítottak ki, megújították és növelték a zöldfelületeket, valamint rendbe hozták a Lánchíd utca alatt található közműveket is. A Lánchíd utcát a munkálatok teljes idejére lezárták a forgalom elől.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×