eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma

Schiffer András: jobbak vagyunk, mint négy éve

Schiffer András szerint az LMP jobban fog szerepelni az idei önkormányzati választáson, mint a négy évvel ezelőttin, utána pedig hozzálátnak egy intenzív pártépítéshez. A társelnök, parlamenti frakcióvezető az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a kormány nem hozta nyilvánosságra azokat a hatástanulmányokat, amelyek bizonyítják, hogy az áram ára csökkenni fog a Paksi Atomerőmű bővítése miatt.

Nem mondanék sem legrosszabb, sem legjobb verziót, mint lehetséges forgatókönyvet a választással kapcsolatban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schiffer András, az LMP társelnöke, a párt frakcióvezetője.

Mint kifejtette, az LMP egyrészt egy új párt, amelynek azok az évek, amelyek arra lettek volna, hogy hálózatépítéssel, szervezetépítéssel teljenek, kicsit mással teltek 2010 és 2014 között. Másrészt anyagilag is egy erőforrás-hiányos párt - fogalmazott.

"Nyilván forrásainkat próbáltuk racionalizálni, magyarul megpróbáltunk oda több energiát, több embert és nagyobb kampányt összpontosítani, ahol reális esélyünk van a bekerülésre, és hát vannak is olyan jelöltjeink, akik alkalmasak a helyi közügyek vitelére. Tehát ahol elindultunk, ott jó lelkiismerettel tudom azt mondani, hogy minőségi jelölteket tudunk a helyi választók elé állítani". Viszont tudatosan nem indultunk el ott, ahol hézagos a szervezettségünk, illetve nincs reális esély a bejutásra - tette hozzá.

Schiffer András éppen ezért azzal számol, hogy miután szinte minden megyeszékhelyen sikerült kompenzációs listát állítani, kettő kivételével mindenütt van polgármesterjelöltjük, illetve a budapesti egyéni választókerületeknek 80-90 százalékában mindenütt vannak jelöltjeik, kompenzációs listájuk és polgármesterjelöltjük, ezért ahol elindulnak, ott lesz LMP-s jelenlét a következő öt évben.

"Azt látom már most, hogy több összehasonlításban jobbak vagyunk, mint négy évvel ezelőtt, és ha számításba veszem azt, hogy hány kisebb településen LMP-s támogatással indul el független jelölt, illetve civil szervezeti jelölt, akkor jó reményünk van arra, hogy az ország legtöbb kistérségében legyen annak a politikának hírvivője, amit az LMP képvisel" - fogalmazott a párt társelnöke.

Hozzátette: arra készül, hogy most nagyon gyors tempóban be kell pótolniuk azt, ami elmaradt 2010 és 2014 között a stratégiai küzdelmek miatt. Úgy fogalmazott: "országosan ki kell építenünk egy pártot, és azzal számolok, hogy aki potenciálisan az LMP-hez oda tud érni, az nem fog odaérni Gyurcsány Ferenchez. Szerintem mi nem zavarjuk ennyiben egymás köreit".

Schiffer Anrdás az Arénában a paksi bővítéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy ma sem hallani semmi konkrétumot a felelős kormány részéről, amelyik alátámasztaná azt az állítást, hogy a paksi bővítés nem éppenséggel durván felfelé fogja lökni az áramárakat.

"Mi erre voltunk kíváncsiak ellenzékiek, ráadásul energiapolitika terén sok esetben eléggé mást képviselünk, a jobbikosokkal abszolút, és néhol a szocialistákkal is. De minden ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, hogy azok a számok, amelyeket beblöffölnek különböző kormányzati személyek, hogy 17 forint lesz az áram ára, azután persze elhangzik az is, hogy inkább 27 és 31 forint között lesz majd, ezeknek hol van a háttérszámítása".

Az LMP társelnöke felhívta a figyelmet, hogy azért küzdenek hónapok óta, hogy "jöjjön elő a farbával a kormány", egyrészt a környezeti hatások, illetve a hulladék kezelésével kapcsolatban is érdekesek lennének a hatástanulmányok. Mire alapozzák azt, hogy ez meg fogja érni a magyar embereknek - tette fel a kérdést. "Mi azt láttuk akkor, amikor beütött a hír, hogy Orbán Viktor lepaktált az orosz elnökkel az emberek háta mögött, hogy hasonló típusú erőmű-bővítéseknél Nagy-Britanniában vagy Törökországban magyar forintra átszámolva 30 forint/kilowattóra fölé ment az áram ára".

Egy felelős kormány szerinte akkor viselkedik felelősen, hogy ha egy ilyen léptékű, a magyar államot 3 ezer milliárd forintos adósságba verő, és beláthatatlan környezeti terheket felhalmozó beruházásba fog, akkor mondja már meg, hogy az áramár mitől lesz több vagy kevesebb, illetve hogyan fog egyáltalán alakulni. "Nagyon szégyenletesnek tartom, hogy kormánypárti képviselők, illetve jobbikosok úgy nyomták meg az igen gombot az Orbán-Putyin paktum szentesítésénél, hogy nem zavarta őket az, hogy vakrepülnek és fogalmuk nincsen arról, hogy minek mi lesz a fedezete, hogyan fog alakulni az áramár".

Schiffer András kifejtette, arra látnak információkat, hogy nemhogy a rezsicsökkentés nem fog folytatódni, ha a paksi erőmű bővül, hanem adott esetben durván megemelkedhet az áramárak. "Várunk a cáfolatra" - tette hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×