Orbán Viktor: Magyarországon összefogás született az elmúlt években

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 29. 19:03
A legnagyobb értéknek, amely az elmúlt években Magyarországon megszületett, az összefogást tartom - mondta a miniszterelnök hétfőn, Bicske megújult városközpontjának avatóünnepségén.

Orbán Viktor a Hősök terén, mintegy ötszáz ember előtt hangsúlyozta, hogy a magyar felfogás szerint a lehetetlen nem egy tény, hanem egy vélemény.

"Merte-e volna bárki 2010-ben azt gondolni, hogy lehetséges elszámoltatni a bankokat, hogy lehetséges a devizahiteleseket kimenteni a szinte reménytelennek tűnő adósrabszolgaságból, vagy jutott-e bárkinek eszébe az, hogy a rezsit nem csak emelni, hanem csökkenteni is lehet?" - tette fel a kérdést.

A miniszterelnök úgy vélte: "ha van összefogás, az emberek hisznek saját erejükben, van bizalom a választók és a megválasztott vezetők között, akkor Magyarország olyan teljesítményre és eredményekre képes, amit mi sem gondolunk saját magunkról, mi sem látunk bele saját országunkba".

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a magyarok az elmúlt húsz évben megfizették a tanulópénzt: "voltunk betegek és minden gyógymódot kipróbáltunk, és egyik sem vált be". Hozzátette: csak akkor jött a gyógyulás, "amikor elhittük, hogy magunkban bízhatunk, mi leszünk képesek jó orvosként saját bajunkra megtalálni a jó orvosságot".

Orbán Viktor rámutatott, hogy a kormány az elmúlt években elvitt Bicskéről 2,3 milliárd forint adósságot és hozott helyette 8 milliárd forintnyi fejlesztési forrást. Mint mondta, nem csupán a pénzről van szó, de amennyiben a feltételek megvannak, akkor egy kormány és egy önkormányzat a városban vagy falun élők javára képes kamatoztatni az ország erőforrásait.

Elmondta: az általuk meghirdetett teljes foglalkoztatás programját még nem sikerült teljesíteni, mert "Magyarországon még nem mindenki dolgozik, de már sokkal többen dolgoznak, mint korábban". A közmunkaprogramról szólva kiemelte: akik nem tudnak a versenyszférában munkához jutni, "sorban állnak érte, mert képzett és nem képzett emberek is dolgozni akarnak".

A kormányfő az átadással kapcsolatban kiemelte: a kibővített városháza mellett megújult a Hősök tere, a református parókia és a Szentháromság római katolikus templom, a Fiatalok Háza pedig hamarosan elkészül.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-KDNP 2010-ben kétharmaddal nyerte az országgyűlési választást, majd 2014-ben megismételte eredményét. Szerinte először választást nyerni sokkal könnyebb, mint a megkapott bizalmat másodjára is kiérdemelni. Erre példaként az 1998-as és a 2002-es választásokat említette.

"A dolgok úgy állnak, hogy a kiérdemelt bizalmat megtartottuk. Az EP-választáson ismét bizalmat kaptunk és arra kérem önöket, harmadszor is tüntessenek ki bennünket bizalmukkal" - fogalmazott.

Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester, országgyűlési képviselő polgármesteri búcsúbeszédében kiemelte: a napra pontosan hat évvel ezelőtti időközi önkormányzati választás után egy "végletekig kivéreztetett, csődbe juttatott város" irányítását vette át, ezért csekély esély mutatkozott arra, hogy ilyen felemelő körülmények között köszönhet el a polgármesteri munkától. Az elmúlt évek munkáját számba véve kijelentette: sok erőfeszítéssel rengeteg kormányzati segítséggel sikerült rendbe tenni a várost.

Rendezett anyagi körülmények között működik az önkormányzat, és sok-sok ciklusra elegendő elképzelés, terv vár a következő városvezetésre - mondta.

Pálffy Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester, polgármester-jelölt kiemelte: Bicskén az adósságrendezéssel új lehetőségek nyíltak meg, mert az eddig a bankok számláira vándorló forrásokat fejlesztésekre fordíthatják. Jelezte, hogy a korábban felvett 2,1 milliárd forintnyi hitelből 1,1 milliárdot fizetett vissza a város önerőből. Az adósságkonszolidáció során a kormány Bicskét 1,3 milliárd forint hiteltől szabadította meg, és a PPP-konstrukcióban épült tanuszoda átvételével együtt 2,3 milliárd forint adósságot vállalt át.

Elképzelései között említette a Bicske Szíve Park további fejlesztését, sportcsarnok, futópálya építését, a bölcsőde és az általános iskola felújítását. Legnagyobb vágyuknak egy modern közlekedési csomópont kiépítését nevezte, amely a vasútállomás fejlesztésével valósulna meg.

A hétfőn átadott projekt mintegy 400 millió forintos összköltséggel valósult meg, amihez 200 millió forint európai uniós támogatást nyert az önkormányzat.

Az avatóünnepséggel egy időben, a tér egyik sarkában mintegy húsz ember, köztük Szilágyi László baloldali polgármesterjelölt demonstrált. Transzparenseiken többek között az "Atomerőművet Bicskére!" és a "Stadiont Bicskére!" felirat volt olvasható.