eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Hócipő címmel szatirikus lap indul - 25 éve történt

1989. szeptember 29. péntek: A sztálini korszak titkosszolgálatát idéző kifejezésekkel dicsérte az NDK állambiztonsági minisztere egy évfordulós ünnepségen az ország rendfenntartó és megelőző erőinek hatékony fellépését az úgynevezett szocialistaellenes erőkkel szemben. Politikai reformokat szorgalmazó levelet juttatott el Ladislav Adamec csehszlovák miniszterelnöknek egy 22 tagú csoport.

A sztálini korszak titkosszolgálatát idéző kifejezésekkel dicsérte az NDK állambiztonsági minisztere egy évfordulós ünnepségen az ország rendfenntartó és megelőző erőinek hatékony fellépését az úgynevezett szocialistaellenes erőkkel szemben. Az utóbbi hetekben egyre aktívabbá váló alternatív és ellenzéki erőkkel kapcsolatban az állambiztonsági miniszter úgy fogalmazott: ezek a belső erők, a külső ellenséggel karöltve, szocialistaellenes ellenzéket kívánnak létrehozni szocialista állam- és társadalmi rend aláásása érdekében.

Az NDK-ban több havi szabadságvesztést szabtak ki azokra a személyekre, akiket a szeptember 4-én lezajlott lipcsei tüntetésen vett őrizetbe a rendőrség. Minderről nyugat-berlini hírközlő eszközök számoltak be.

Politikai reformokat szorgalmazó levelet juttatott el Ladislav Adamec csehszlovák miniszterelnöknek egy 22 tagú csoport. Az aláírók sürgetik a kormányt: kezdjen párbeszédet a társadalommal, s közvetítőként fogadja el Frantisek Tomásek bíborost, Prága érsekét.

Az érdeklődők többszörösen túljegyezték a Skála-Coop Rt. közgyűlésére meghirdetett 500 millió forintos tőkeemelés összegét. A mostani közgyűlésnek alapvetően az volt a feladata, hogy a már korábban elhatározott és meghirdetett alaptőke-emelést jóváhagyja. A hazai részvényjegyzők - köztük a Skála-Coop korábbi tulajdonosai, továbbá bankok és biztosítók - összesen 406 millió forint Skála-részvényre jelentették be érdekeltségüket. További 25 millió forintért magyar magánszemélyek vásároltak részvényeket. Az Rt.-nek már eddig is volt külföldi részvényese, így 30 millió dollár értékben az ITT-Nokia televíziókat gyártó vállalat. Most ez a kör tovább bővült, mert a Philips Austria és egy amerikai-NSZK-beli befektető csoport, amelynek tagjai Andrew Sarlos és Albert Reichmann, összesen 587 millió forintért vett Skála-részvényeket, s így az Rt. teljes vagyonának 18 százalékát szerezte meg.

Hócipő címmel októbertől új, kéthetente megjelenő szatirikus lap indul, amely élcelődő, politikai humort kíván lapjain meghonosítani. Az új magazin munkatársai többnyire a Rádiókabaré szerzői.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×