eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Nemzeti közműszolgáltató létrehozásáról döntött a kormány - a nap hírei

Már a jövő évtől szolgáltathat áramot, gázt és távhőt a nemzeti közműszolgáltató. Almafelvásárlásba kezd a Magyar Nemzeti Kereskedőház a gyümölcsöt termelők megsegítésére. Kiírta a függetlenségi népszavazást a katalán elnök, Madrid meg akarja akadályozni a voksolást.

Döntött a kormány a nemzeti közműszolgáltató létrehozásáról, amely már 2015-től piaci körülmények között áramot, gázt és távhőt szolgáltat. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Makón megismételte: a kormány tervei szerint a teljesen állami tulajdonú cég jó árakkal és jó szolgáltatásokkal veszi fel a versenyt a jelenlegi piaci szereplőkkel. Mint mondta: a nemzeti közműszolgáltató működésének célja alapvetően nem a profit elérése lesz, hanem hogy biztonságos és olcsó szolgáltatást nyújtson. Úgy vélte: egy év múlva a magyar háztartások egy jelentős része már az állami tulajdonú cégtől vásárolja az áramot és a gázt.

Almafelvásárlásba kezd a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. a gyümölcsöt termelők megsegítésére - közölte a kormányszóvivő. Kurucz Éva elmondta: az állami tulajdonú társaság kilónként 35 forintért vásárolja meg az étkezési almát a gazdáktól, az ipari almáért pedig kilónként 20 forintot fizetnek. Hozzátette: az így megvásárolt magyar almát elsősorban a közétkeztetésben kívánják felhasználni. Mint mondta: a kormány folyamatosan nyomon követi az idei rekordtermés és az orosz embargó miatt kialakult helyzetet a magyar almapiacon. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt hangsúlyozta: a felvásárolt almát a magyar gyerekek kapják meg.

Az állam és a kormány mellett komoly feladat hárul a magyarországi cigányság önszerveződésére - közölte a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat konferenciáján az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán fontosnak nevezte, hogy minden, saját identitású társadalmi csoport körében olyan önszerveződések legyenek, amelyek képesek az együttműködésre is. Azt is hangsúlyozta, hogy a magyarországi cigányságnak szövetségeseket kell keresnie, például az egyházakat, amelyeknek ezen a téren nagyobb a tapasztalatuk.

Mintegy 3 milliárd forintot próbál meg behajtani az országgyűlési választáson indult pártoktól és jelöltektől az adóhatóság. A Népszabadság azt írta, hogy az összeg két nagyobb részből áll. A kampánytámogatásokból, amelyet vissza kell fizetniük a sikertelenül pártoknak és jelölteknek, illetve a választási bírságokból. A lap szerint a 3 milliárd forint a fele annak az összegnek, amelyet az állam a kampányfinanszírozási szabályok szerint a pártok és a jelöltek támogatására költött, miközben a választás technikai lebonyolítása 4 milliárd forintba került.

Új szervezeti megoldások léptek életbe a Fővárosi Főügyészségen a zseblopások és a számítógépes bűnözés terjedése miatt - mondta a fővárosi főügyész. Ibolya Tibor elmondta: önálló csoportot hoztak létre az ilyen ügyek felügyeletére és kontaktpontok hálózatát alakították ki, hogy mindenütt rendelkezésre álljanak az eredményes büntetőeljáráshoz szükséges informatikai ismeretek. --- A fővárosban tavaly már több mint 7 ezerre emelkedett az ismertté vált zseblopások száma, de csak az esetek töredékében sikerült felelősségre vonni az elkövetőket.

Hétfő reggelre létrehoznak egy ideiglenes utat a 10-es főút pilisvörösvári szakasza mentén, a földomlás helyszínén. Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője korábban azt mondta: a Budapest-Esztergom vasútvonal pilisvörösvári szakaszán egy épülő csomópont mellett dőlt meg a támfal, s több köbméternyi föld omlott le, pár méterre a 10-es főúttól. Emiatt az érintett útszakaszt lezárták, s egy ideig a vasúti közlekedés is szünetelt, de már helyreállt a forgalom.

November 9-ére írta ki az északkelet-spanyolországi régió függetlenségről szóló népszavazást a katalán elnök. A központi kormány alkotmányellenesnek tartja a referendumot és közölte: mindent megtesz annak megakadályozásáért. A madridi kabinet rendkívüli ülést tart és azt tervezi, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament múlt pénteken elfogadott népszavazási törvényét, és ezzel eléri a referendum felfüggesztését. --- A katalán elnök alig több mint egy héttel a skót függetlenségi népszavazás után írta alá a népszavazási rendeletet.

Megkezdte a brit királyi légierő a harci bevetéseket az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet iraki állásai ellen. A brit védelmi minisztérium bejelentette, hogy ciprusi támaszpontjáról két harci repülőgép szállt fel. A brit parlament előző esti rendkívüli ülésén adta hozzájárulását, hogy London csatlakozhat az Iszlám Állam elleni, amerikai vezetésű légi hadműveletekhez.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×