Kampányhírek - összefoglaló

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 27. 18:25
Szükség van kereszténydemokrata kormányzásra Magyarországon - hangsúlyozta a kormányfő. Az MSZP elnöke azt reméli, hogy Szegeden kívül még legalább öt-hat megyeszékhelyen választanak baloldali polgármestert.

Szükség van kereszténydemokrata kormányzásra Magyarországon - hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor a KDNP ünnepi választmányi ülésén úgy fogalmazott: egy liberális demokrácia nem lett volna képes például a rezsicsökkentésre vagy a devizahitelesek megsegítésére. Semjén Zsolt a párt elnöke arról beszélt, hogy a kereszténydemokrácia az európai és a magyar szellemi és politikai történet szerves része. Hozzátette: 70 éve alakult az elődpárt, és 25 éve alakult újjá a KDNP.

A központi költségvetésből nyújtana forrást az önkormányzatoknak az uniós pályázatokhoz szükséges önrész előteremtésére a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke elmondta: a cél az, hogy az uniós pályázatokon a részvétel még egyszer ne adósítsa el úgy az önkormányzatokat, ahogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején. Kósa Lajos emlékeztetett arra, hogy a 2014-2020-as uniós támogatási időszak kiemelkedően fontos programokat tartalmaz az önkormányzatok számára.

Az MSZP elnöke azt reméli, hogy Szegeden kívül még legalább öt-hat megyeszékhelyen választanak baloldali polgármestert. Tóbiás József a a Népszabadságnak adott interjúban úgy fogalmazott: Szegeden kívül elsősorban Miskolc, Salgótarján, Szombathely és Dunaújváros nyerhető, de Békéscsabán, Nyíregyházán, Szolnokon és Pécsett is lát esélyt a baloldali sikerre A választás tétjéről a politikus azt mondta: a helyhatóságok lehetnek a jövőben a baloldal újjáépítésének színterei.

Szociális bérlakásprogramot indítana megválasztása esetén Falus Ferenc, a baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltje, és ezt az Együtt-PM is támogatja. A főpolgármester-jelölt azt mondta, hogy a fővárosi lakhatási problémák három okra vezethetőek vissza: a bérlakások hiányára, a felújítások elmaradására és a rossz energetikai jellemzőkre. Programjukban ezt a három pontot orvosolnák egyebek mellett kiterjedt bérlakásszektor és egy lakásügynökség létrehozásával.

Az LMP-s jelölteknek az elmúlt 4 évben végzett helyi képviselő-testületi munkájuk alapján van fedezetük kérni az emberek bizalmát - jelentette ki a párt társelnöke. Schiffer András Békéscsabán azt mondta: ha van LMP-s képviselő a képviselőtestületekben, akkor lesznek fontos kezdeményezések a helyi gazdaság élénkítésében, a foglalkoztatás bővítésében, a közösségi közlekedés javítására, a zöldfelületek megóvására.

A Jobbik szerint az agglomerációt minél hatékonyabban be kell kötni Budapest közösségi közlekedési rendszerébe, például a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekapcsolásával. Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje azt mondta, a Jobbik programjában hangsúlyos szerepet kapott a közösségi közlekedés, azon belül a kötöttpályás közlekedés, mivel a metrók nem tudják betölteni funkciójukat: az agglomerációt, de sokszor a külső kerületeket sem tudják kiszolgálni.

A Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje szerint nem kell különleges bánásmódot biztosítani a kerékpárosoknak a többi közlekedővel szemben, hiszen ők is szerves részei a városnak. Bodnár Zoltán ezt a Magyar Kerékpárosklub rendezvényén mondta. Hozzátette: sok olyan dolgot lehet tenni, ami nem kerül pénzbe, csupán attitűd kérdése. Ezek között említette az autósok, kerékpárosok, gyalogosok békés együttélésének megteremtését.