Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A FAZ az Ukrajnába tartó gázszállítás felfüggesztéséről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a Magyarországról Ukrajnába irányuló földgázszállítás felfüggesztésével kapcsolatban közölt kommentárt szombati számában.

Putyin európaija című írásában Nikolas Busse úgy vélte, Ukrajnának "sorskérdés" lehet, hogy miként vészeli át a közelítő telet. Ha nem lesz gáz, a lakosság elfordulhat a Nyugat felé nyitó politikától, ezért "nem csekélység, amit Magyarország művel ebben az ügyben" - írta.

A földgázszállítások leállítása "csapás" a "törékeny kijevi átmenet" támogatását célzó európai törekvésekre, hiszen az ukrán kormány csak akkor állhat helyt Moszkvával szemben, ha garanciája van arra, hogy az ország földgázszükségletének legalább egy részét nyugatról fedezheti - tette hozzá a FAZ szerzője.

Kifejtette: "nem meglepő, hogy éppen Orbán Viktor táncol ki a sorból", mert "ez a hajdani szabadságharcos már régóta hajlamot mutat a tekintélyelvű uralmi módszerek iránt", és "nyilvánosan okoskodik az illiberális államok kiválóságáról".

A magyar miniszterelnök így "a Kreml erős emberének természetes szövetségese, és komoly gond az EU számára", hiszen "nem lehet tartósan közös álláspontot fenntartani, ha döntő fontosságú pozícióban lévő országok Putyin üzelmeit segítik elő" - vélekedett a szerző.