eur:
393.1
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Vitáztak az ellenzéki főpolgármester-jelöltek

Programokról és az egymás javára való visszalépés lehetőségéről is szó volt azon a csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen, amelyet négy ellenzéki főpolgármester-jelölt folytatott Budapesten.

A Republikon Intézet "Programok, stratégiák, kampány - budapesti politikusok helyzetértékelése" című rendezvényén az ellenzéki jelöltek közül Falus Ferenc nem vett részt, Staudt Gábor jobbikos aspiránst pedig meg sem hívták.

A függetlenként induló Magyar György ügyvéd nem beszélt programjáról, mert megítélése szerint annak ma már kicsi a jelentősége. A fő kérdésnek Tarlós István leváltását nevezte, és a visszalépések, az összefogás, azaz amellett érvelt, hogy a jelenlegi főpolgármesternek csak egy kihívója legyen. Ha négyen visszalépnek, akkor ő is azonnal hajlandó hátralépni az állva maradt jelölt javára - mondta, és azt kérte, az októberi választásig hátralévő időben mindenki "vegye le a pártsapkáját".

Hangsúlyozta, hogy mögötte civilek állnak, és jelezte, hogy a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) programpontjainak kilencven százalékát el tudja fogadni.

Magyar György egy "magisztrátust" látna szívesen Budapesten. "Szenátus, Athén, gondoljon mindenki arra, amire akar" - fogalmazott, mondván, a "vének tanácsa vagy fiatalok tanácsa" lenne képes előkészíteni a döntéseket és "nem ez a kiherélt" közgyűlés.

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje azt hangsúlyozta, hogy "politikai helyzet van", tehát az októberi választás Budapesten nem egyszerűen az önkormányzatokról és a főpolgármesterről fog szólni. Ez egy politikai választás lesz, ahol a liberális vagy baloldali érzelmű választók egyértelművé tehetik, hogy nem kérnek abból az orbáni vízióból, amit a miniszterelnök Tusnádfürdőn felvázolt - mondta.

Meglátása szerint az Együtt-PM, az MSZP és a DK eleve lemondtak a fővárosról, mert ők sem hisznek igazán a győzelemben, ellenkező esetben ugyanis valamennyi demokratikus ellenzéki erővel megpróbáltak volna valódi megállapodást kötni. Az ellenzéki összefogás nem őszinte; ellentétes érdekekre és személyes sértettségekre nem lehet szövetséget alapozni, a három baloldali párt kampánya emellett inkompetenciáról, alkalmatlanságról szól és esélytelenséget sugall - értékelt.

Bodnár Zoltán azzal folytatta, hogy szerinte sem érdemes sokat beszélni a programokról, mert egyfelől egy sor kérdésben mindenki számára evidens, hogy mi mindent kell tenni és megváltoztatni, másfelől pedig Budapest nem a főpolgármester egyszemélyes birodalma. Politizáló és nem városüzemeltető főpolgármesterre van szükség, akinek az erős politikai legitimációt arra kell használnia, hogy a kormánnyal szemben képezzen ellensúlyt - jelentette ki a liberális jelölt, aki nem beszélt arról, hogy bárki javára is visszalépne.

Bokros Lajos, a MoMa főpolgármester-jelöltje nem értett egyet azzal, hogy nincs szükség a programokra. Olyan főpolgármester kell, aki egyszerre politizáló és városüzemeltető is - foglalt állást.

A demokratikus ellenzéki oldalon "valóban úgy tűnik, hogy jelen pillanatban én vagyok a legnépszerűbb jelölt" - folytatta Bokros Lajos, aki jelezte, osztja Magyar György véleményét, hogy érdemes lenne megpróbálni összefogni a demokratikus ellenzéki oldalon.

A volt pénzügyminiszter azt mondta, Magyarországon vezérelvű parancsuralom van, megszűnt az alkotmányos jogállam, ezért a választást úgy kell felfogni, hogy a demokrácia újjáépítése az önkormányzatoknál kezdődik. A Fidesz kiüresítette az önkormányzatokat, amelyektől sok közszolgáltató intézményt vett el, a közigazgatási feladatok jelentős részét pedig járási kormányhivatalokhoz csoportosította át, és ezt a folyamatot meg kell szüntetni - szögezte le.

Bokros Lajos szerint az önkormányzatoknak ellensúlynak kell lenniük és nem szabad a felsőbb hatalom kegyeit keresniük.

Az LMP-s Csárdi Antal úgy fogalmazott: Tarlós István munkájáról egyértelmű és határozott véleményt fog mondani minden budapesti, de azzal kapcsolatban óvatos, hogy ehhez szükséges-e, hogy egyetlen jelölt induljon. Közölte, nem kíván részt venni abban az álságos vitában, hogy ki kinek a javára és hogyan lép vissza. Egy vitának a programokról kell szólnia, és amikor egy "cicaharc" során vitatkoznak arról, hogy hogyan lehet minél több helyet megszerezni, ott veszítik el a választást - jelentette ki.

Programpontjairól szólva "szentháromságként" nevezete meg a közbiztonságot, a közlekedést és a köztisztaságot. Budapesten szerinte valódi lakhatási válság van. Jelezte, szeretnék elérni, hogy a fiatal szülőknek ne kelljen választaniuk a munka és a gyermekvállalás között, ezért az első ciklus végére megdupláznák a jelenleg alig több mint tízezer bölcsődei férőhely számát. Célnak nevezte a zöldfelületek arányának növelését is.

Csárdi Antal azt mondta, a 3-as metró mutatja, hogy Tarlós István mennyire nem tudja képviselni a budapestiek érdekeit a kormánynál. Hangsúlyozta, ő már leállította volna a járatot, mert az életveszélyes, de ezt egy fideszes politikus nem teheti meg, mert alkalmazkodnia kell a párt elvárásaihoz.

A szervező Republikon Alapítvány elnöke, Horn Gábor az esemény elején bejelentette, Staudt Gábort, a Jobbik jelöltjét nem hívták meg. Tarlós István főpolgármester vissza sem jelzett, míg Falus Ferenc előbb elfogadta a meghívást, majd azt közölte, ha Tarlós István nem vesz részt a beszélgetésen, akkor ő sem.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×