eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tárki: stabil párterőviszonyok, kisebb kilengésekkel

A pártok közötti erőviszonyok stabilak ugyan, de "kisebb kilengések" tapasztalhatók: az elmúlt két hónapban az MSZP és a DK támogatottsága a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében nőtt, míg a Fidesz-KDNP-é és a Jobbiké inkább csökkent - közölte a Tárki Társadalomkutatási Intézet szerdán.

A Tárki azt vizsgálta, hogy kire szavaznának az emberek, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, tehát az önkormányzati választásokra vonatkozóan nincs előrejelző értéke a kutatásuknak.

Felmérésük alapján az egyes pártok támogatottsága kismértékben változott az elmúlt két hónapban. A Fidesz-KDNP tábora a teljes népességen belül a júliusi 34 százalékról 31 százalékra csökkent, ami a pártválasztók körében 55 százalék után ebben a hónapban 54 százalék.

Az MSZP a teljes népesség 10 százalékának szavazatát bírja szeptemberben (júliusban 9 százalékot kapott volna), a pártválasztók körében viszont a támogatottsága a júliusi 15 százalékról 18 százalékra emelkedett.

A Jobbik támogatottsága júliusban 10, szeptemberben 8 százalék volt a teljes népességen belül, míg a pártot választók körében 16-ról 15 százalékra változott.

Az LMP a teljes népességen belül 2 százalékon maradt, míg a pártválasztók körében a júliusi 3 százalékot követően 4 százalékon áll.

A Demokratikus Koalíció a teljes népességen belül 2 százalékról 4-re, a pártválasztókon belül 4 százalékról 6-ra növelte táborát.

Az Együtt-PM a teljes népességben a júliusi 4 százalék után 1 százalékos szeptemberben, míg a pártválasztók között 6 százalékról 3-ra csökkent a támogatottsága.

Az előbbi változások felnagyítva látszanak a biztos szavazó pártválasztókra vetítve, hiszen a kormánypártok tábora a júliusi 59 százalékról 53-ra csökkent szeptemberre, és szintén csökkent a Jobbik népszerűsége: 15 százalékról 12 százalékra - magyarázták. Ezzel szemben az MSZP 15 százalékról 21 százalékra, a DK pedig 4 százalékról 8-ra erősített a biztos szavazók körében. Az LMP és az Együtt-PM esetében nem történt lényegi változás ebben a szavazói csoportban.

A Tárki szerint érzékelhető mértékben nőtt a bizonytalan és a szavazatukat titkolók csoportja: május és július között 38-39 százalék, szeptemberben viszont már 43 százalék nem tud pártot választani vagy nem árulja el választottját.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×