eur:
393.35
usd:
367.78
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Ma kezdődik New Yorkban az ENSZ Közgyűlés általános vitája

Szerdán megkezdődik New Yorkban az ENSZ Közgyűlés 69. ülésszakának általános vitája, amelynek legfőbb témája az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita terrorszervezet elleni küzdelem lesz, de egyebek között megvitatják az iráni atomprogrammal kapcsolatos fejleményeket, az ukrán és a közel-keleti helyzetet, továbbá az eddigi legsúlyosabb Ebola-járvány elleni fellépést is.

A világszervezet 193 tagországának részvételével zajló egyhetes vita nyitónapján Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Barack Obama amerikai elnök és Dilma Roussef brazil államfő mond beszédet.

A BBC brit köztelevízió szerint az elkövetkező napokban rekordszámú, 140 állam- és kormányfő, egyebek között Francois Hollande francia elnök és David Cameron brit miniszterelnök szólal fel a tanácskozáson. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli, csütörtökön szólal fel az ülésszakon.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ugyancsak szerdán ül össze a New Yorkban Obama elnökletével, s legfontosabb napirendi pontja az iszlám dzsihadisták elleni fellépés lesz.

Hasszan Róháni iráni elnök, aki egy évvel ezelőtt nagy várakozások közepette lépett először a nemzetközi fórum elé, ismét felszólal a világszervezet tanácskozásán. Kedden az iszlám köztársaság vezetője francia kollégájával egyeztetett az iráni atomprogramról. Hollande a találkozó után úgy nyilatkozott, reméli, hogy hamarosan megköthetik Teheránnal az átfogó nukleáris megállapodást.

Petro Porosenko ukrán elnök ugyancsak beszédet mond az általános vitában, Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont nem utazik el New Yorkba.

Megválasztása óta először jelenik meg az általános vitán Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök.

A Nyugat-Afrikában tomboló, eddigi legsúlyosabb Ebola-járvány elleni fellépés egyeztetésén az ENSZ-főtitkár elnököl. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten azt jelezte, hogy 20 ezer fertőzöttre számít az év végéig, s az ENSZ fokozni akarja az intézkedéseket a járvány további terjedésének megelőzése végett.

A legtöbb magas rangú állami tisztségviselő már megérkezett a világszervezet székhelyére, hogy részt vegyenek az ENSZ nemzetközi klíma-csúcsértekezletén.

Több mint százhúsz ország vezetői tanácskoztak kedden New Yorkban a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés kérdéseiről és feladatairól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×