eur:
393.47
usd:
368.12
bux:
65986.87
2024. április 24. szerda György

Gyurcsány véleménye a Garabits-ügyről

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő nem vár ellenzéki áttörést az október 12-i önkormányzati választástól. A Demokratikus Koalíció elnöke arra számít, hogy a baloldal Budapesten a jelenlegi négyről legalább hétre növeli a polgármesterei számát. A Garabits-üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában: általában nem hisz az összeesküvés-elméletekben, szerinte az ilyen esetekben inkább emberi önzésről, középszerűségről, butaságról van szó.

Gyurcsány Ferenc az önkormányzati választások kimenetelét illetően azt mondta: a legrosszabb forgatókönyvnek azt tartaná, ha nem javulnának a pozícióik.

"Szerintem áttörés abban az értelemben nem lesz, hogy hirtelen október 12-én vörösbe vagy kékbe fog fordulni Magyarország választási térképe. Azt feltételezem, hogy Budapesten a mai négy ellenzéki kerületi polgármester helyett legalább 7-9 lesz, a vidéki városokat - például Szegedet - megtartjuk és mellé jöhetnek még olyan városok, mint Salgótarján, Dunaújváros, Nyíregyháza" - mondta.

Hozzátette: "Nem mondanék igazat, ha nem szurkolnék saját pártomnak. Négy olyan párt van az országban, amely valamennyi megyében tudott közgyűlési listát állítani - mi vagyunk az egyik. Ez nyilván nagy dolog".

Gyurcsány Ferenc várakozásai szerint a közgyűlések többségében egy-két képviselője lesz a DK-nak.

"Miután korábban nem volt, nem lehetett ilyen, ez nyilván valamekkora előretörés lesz" - vélekedett.

Meglátása szerint nincsen politikai fordulat tavasz óta, ha viszont összehasonlítjuk a tavaszi eredményeket a 4-5 évvel korábbiakkal azonos választási törvényt feltételezve, akkor tavasszal a Fidesz elvileg elvesztette a kétharmadát , 7-8 mandátummal kevesebbje lenne, s májusban nagyjából 8-9 százalékkal ért el többet a három ellenzéki párt együtt, mint egykor az SZDSZ-MSZP közösen.

"Nagyjából ezt várom, hogy 2010-hez képest ekkora előrelépés fog megtörténni" - jelezte Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke úgy vélte, a jelöltállításban nagy hibákat nem követtek el, mint fogalmazott:
"brutális nagy vitáink egymás között nem voltak, nyilván vannak kitűnő képviselők és vannak közepesebbek".

Ami pedig a VII. kerületben történteket, Garabits Károllyal kapcsolatban napvilágra került híreket illeti, azt mondta: több mint kétezer jelölt van a rendszerben, egyik másikról időközben kiderül, hogy valami nem stimmel.

Arra a kérdésre, hogy ezt miért nem tudták előzetesen kiszűrni, úgy válaszolt:

"Szerintem a helyiek tudták, hogy kivel állnak szemben. Én ennek az embernek a nevét sem hallottam eddig, tegnap óta tudom, hogy van ott egy Garabits nevezetű jelölt, aki egyébként megjárt minden pártot, a Fidesznek alelnöke volt, most éppen civil jelölt, csak mi beálltunk mögéje. Azt gondolom, hogy akik ott laknak, vagy politizálnak, azok tudhatták, kivel állnak szemben. Hogy miért nem szóltak, miért kötöttek ilyen kompromisszumot, fogalmam sincsen" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Arra a kérdésre, hogy ilyenkor nem is érdekli, mi történt, egy szóval reflektált: utána.

"Mindenkinek azt mondom, hogy ahol valami nem stimmelt, azt jegyezzük meg. Október 12.-e után meg kell nézni, hogy ezt a pár hibát, tévedést ki miért, hogyan követte el, mi ennek a tanulsága. Nem versengés közben kell kielemezni a csapat rossz teljesítményét, hanem a meccs után majd le kell ülni és meg kell beszélni" - mondta a DK elnöke.

Arra is kitért, hogy vannak olyanok, akik imádják az összeesküvés-elméleteket, ám ő nem tartozik közéjük.

"Volt olyan kollégám, aki - miután kiderült a Garabits-ügy, s hogy ő volt fideszes alelnök - azt mondta, hogy nyilván beküldték őt mihozzánk. Ezeket én általában nem hiszem. Az eddigi politikusi tapasztalatom inkább az, hogy itt emberi önzésről, középszerűségről, butaságokról van szó az esetek túlnyomó többségében" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×