eur:
394.61
usd:
371.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Ezt tervezi a kormány megszorítás helyett

Az ellenzéki pártok megszorításokat feltételeznek az állami kiadások tervezett csökkentése mögött, a kormány szerint azonban a megkezdett munka folytatásáról van szó. Rogán Antal, a nemzetgazdasági miniszter szavait magyarázva a parlamentben úgy fogalmazott, hogy a gazdasági növekedés erejével akarják az újraelosztás GDP-hez mért arányát csökkenteni.

Az ellenzéki pártok aggodalmának alapját Varga Mihály a napokban tett nyilatkozata adta, mert a nemzetgazdasági miniszter úgy vélte, hogy fokozatosan csökkenteni kell az államháztartás kiadási oldalát, illetve szűkíteni az újraelosztás mértékét. Az MSZP-s Burány Sándor az erről szóló sajtóhírekre reagálva a parlament szerdai ülésnapján úgy vélte, hogy minden idők legnagyobb megszorítására készül a kormány az önkormányzati választás után.

Burány elmondta: a következő három évben a miniszter szavai szerint mintegy 1700 milliárd megszorítást kívánnak Magyarországra rázúdítani. Teszik ezt olyan négy év kormányzása után, amelynek egyik legszomorúbb és legtragikusabb eredménye az, hogy 4 év alatt most már 4 millióan élnek Magyarországon a létminimum alatt.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint az újraelosztás mértékének csökkentése veszélyeztetheti az oktatást, az egészségügyet, valamint a társadalombiztosítási és jóléti kiadásokat.

Hozzátette: vélelmezhető, hogy olyan megszorító intézkedések bejelentésére kerül sor az egészségügyben, az oktatásban, a társadalombiztosításban, amelyek népszerűtlenséggel járnak és nyilván a kormány ezt nem szeretné az önkormányzati választások előtt nyilvánosságra hozni, holott mi úgy gondoljuk, hogy az embereknek joguk lenne ezekkel a kormányzati tervekkel szembesülni.

Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője közleményében azt írta: Varga Mihály a Bokros-csomaggal hasonló nagyságrendű kiadáscsökkentést jelentett be. Az Együtt-PM szövetség arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy álljon ki a közvélemény elé és mondja el, a kormány valóban készül-e nyugdíjcsökkentésre. Varju László, a DK politikusa úgy látta, hogy a kormány "növekedésellenes" gazdaságpolitikája kudarcot vallott, a Liberálisok közleményükben pedig úgy vélték, hogy hamis a "Magyarország jobban teljesít" szlogen.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azonban az Országgyűlésben a szocialista Lukács Zoltán felvetésére aláhúzta, hogy szó sincs megszorításról:

Mint mondta: összességében tehát azt a gazdaságpolitikát szeretnénk folytatni, amelynek az alapjait leraktuk, amelynek a célja az, hogy a foglalkoztatás bővüljön Magyarországon, amelynek a célja az, hogy tartós gazdasági növekedést tudjunk elérni és ezáltal a családok a magyar emberek helyzetén javítani.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szintén cáfolta a várható megszorításról szóló híreket. kiemelte: a tényeket érdemes nézni. A tények pedig arról szólnak, hogy Magyarországon ma gazdasági növekedés van és a mérvadó londoni elemzők véleménye szerint is a jövő évben is Magyarországon gazdasági növekedés lesz. Ki az a bolond, aki növekedés idején megszorításon gondolkodik? Úgy tűnik, hogy a kis baloldali ellenzéki pártok, mert nekik csak ez jut eszükbe.

Rogán Antal, a nemzetgazdasági miniszter szavait magyarázva úgy fogalmazott, hogy a gazdasági növekedés erejével akarják az újraelosztás GDP-hez mért arányát csökkenteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×