Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogadta az Országgyűlés az elszámolási törvényt - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Letette az esküt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Norvég Alap civil pályázatait kezelő negyedik alapítvány adószámát is felfüggesztette az adóhatóság.

Elfogadta az Országgyűlés az elszámolási törvényt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel azokat a túlfizetéseket, amelyek az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkeztek. A képviselők alkotmánybírákká választották a kormánypárt 3 jelöltjét. Módosítottak több jogszabályt is, így a többi között változtattak a 98 százalékos különadó szabályain, megtiltották a kereskedelmi televízióknak, hogy programdíjat számítsanak fel, és lehetővé tették az iskoláknak, hogy évente kétszer papírgyűjtést szervezzenek.

Elsősorban a banki elszámolási törvény visszamenőleges hatályú szabályozását kifogásolja a Magyar Bankszövetség alelnöke. Becsei András az InfoRádióban elmondta: az 5-10 évvel ezelőtti szerződési feltételek nem felelhetnek meg teljes mértékben a tisztességesség parlament által most meghatározott 7 alapelvének.

Mindkét ma tárgyalt devizahiteles perben elutasította a pénzintézetek keresetét a Fővárosi Törvényszék. A bíróság eddig 55 elutasító ítéletet hozott, három keresetnek részben helyt adott, másik hármat felfüggesztett, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult. Egy pénzintézet visszalépett. A másodfokú tárgyalások sorozata jövő hétfőn kezdődik.

Biztosítja a Magyar Nemzeti Bank a lakossági devizahitelek kivezetéséhez szükséges devizát a bankrendszer számára. Az elszámolások fedezeteként 3 milliárd eurós keretösszeget határozott meg a jegybank.

Letette az esküt az Országgyűlésben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Áder János köztársasági elnök szeptember 23-ai, keddi hatállyal nevezte ki az új tárcavezetőt. A politikus bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy a magyar külpolitikát meg kell újítani az új világrend követelményeinek megfelelően, és a külpolitika feladatának a magyar gazdasági érdekek érvényesítésének kell lennie.

Az Autonómia Alapítvány adószámát is felfüggesztette az adóhatóság - tudta meg a Népszabadság. Így a Norvég Alap civil pályázatait kezelő egyetlen szervezetnek sincs már érvényes adószáma. Az intézkedést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kezdeményezte, azért, mert a civil szervezetek nem működtek együtt a hivatallal, amikor az adatokat kért tőlük.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások ellen tiltakozott a Magyar Természetvédők Szövetsége a Parlament előtt. A szövetség felhívta a figyelmet arra, hogy az egyezmény hatására a multinacionális cégek választott bíróság előtt beperelhetik a kormányukat, ha olyan szabályokat vezet be, amellyel veszélyeztetve látják profitérdeküket.

Nem vár ellenzéki áttörést az október 12-i önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: arra számít, hogy a baloldal Budapesten a jelenlegi négyről legalább 7-9-re növeli a polgármesterei számát, emellett az általuk vezetett vidéki városokat megtartják, sőt lehetőleg növelik azok számát.

Nem ebolás a Budapesten kedd este kórházba került diáklány. A Nigériából érkezett főiskolai hallgatót maláriagyanúval kezelik a Szent László Kórházban, már jól van, várhatóan 4-5 napon belül hazatérhet.

Ismét olcsóbbak lesznek az üzemanyagok. A Mol pénteken bruttó 3-3 forinttal mérsékli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A 95-ös benzin literenkénti átlagára 417, a dízelé pedig 423 forintra változik.

Az érintett rendőr hozzájárulása nélkül is nyilvánosságra hozható a rendőri intézkedésről készült fotó, ha az nem öncélú - döntött az Alkotmánybíróság. A testület állásfoglalását az Index hírportál kérte, mert egy perben a bíróság jogsértőnek minősítette a rendvédelmi szakszervezetek 2011-es tüntetésén történt rendőri intézkedésről készült fotók közlését.

Azonosította a rendőrség két férfi DNS-ét a soroksári gyilkossággal összefüggésben. A bűncselekményt a gyanú szerint egy idősebb férfi követte el fiatal társa segítségével. A soroksári Szigetdűlőn tavaly szeptember 25-én találtak holtan egy 36 éves nőt, aki rendszeresen futott azon a környéken. Az áldozatot megkötözték és megfojtották.

Hátrányos megkülönböztetés miatt jogerősen elmarasztalta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot a Fővárosi Ítélőtábla a 2012-es Budapest Pride betiltása miatt. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszékhez hasonlóan az ítélőtábla is azt állapította meg: a BRFK szexuális irányultságon alapuló közvetlen diszkriminációt valósított meg, amikor 2012 áprilisában a közlekedés ellehetetlenülésére hivatkozva megtiltotta a felvonulást.

A beruházás kiegészítése miatt 300 millió forinttal megnövelte a Várkert Bazár fejlesztésére rendelkezésre álló európai uniós forrást a kormány. A Miniszterelnökség azt közölte: a plusz pénzből a többi között wifi-lefedettséget építenek ki, módosítják és bővítik az épület biztonsági- , beléptető- és kamerarendszerét.