Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ebben az országban a legkorruptabb az igazságszolgáltatás Európában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Albániának van a legkorruptabb az igazságszolgáltatása Európában, és ez a "nemzet szégyene" - jelentette ki Edi Rama albán miniszterelnök.

A kormányfő kedden a Harc a korrupció ellen elnevezésű konferencián szólalt fel. A politikus az ország igazságügyi rendszeréről szólva hangoztatta, hogy az egykori Jugoszláviában az 1990-es években lezajlott háborúk óta hatalmas gondot jelent a korrupció.

Petrus van Duyne, a hollandiai Tilburgi Egyetem szervezett bűnözést, pénzmosást és korrupciót kutató professzora a tanácskozáson azt mondta, hogy nagyon alacsony a büntető ítéletek aránya Albániában.

"Nagyon bátor bírónak kell lenni ahhoz, hogy valaki egy fontos személyiséget elítéljen" - tette hozzá van Duyne, Ilir Meta korábbi albán miniszterelnök esetére utalva, aki korrupciós botrányba keveredett, de később felmentették, miután a legfelsőbb bíróság közölte, nincs elegendő bizonyíték a bűnösségére.

Edi Rama hangsúlyozta, hogy kormánya megkezdte az igazságszolgáltatás reformját, és azt folyatni szándékozik, ehhez azonban a törvényalkotók helyes döntései szükségesek.

Michael Roth, a német kormány külügyi államminisztere a konferencián kifejtette: Albániában történt bizonyos előrelépés a korrupció elleni harc és a jogállamiság megteremtése terén, de a korrupció hátráltatja az ország Európai Unióhoz való esetleges csatlakozásának folyamatát.

Egy uniós tisztségviselő véleménye szerint az EU-tagországok közül Németország szorgalmazza a leghatározottabban az Albániában szükséges reformok végrehajtását.