Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budapesten tartja éves ülését az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Budapesten tartja éves konferenciáját az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA), a világ legnagyobb regionális szakmai szervezetének mintegy 600 tagja vesz részt a négynapos tanácskozáson.

"Az állatkertet fenntartó Fővárosi Önkormányzat számára a Fővárosi Állat- és Növénykert kiemelt fontosságú intézmény, nemcsak turisztikai vonzereje miatt, hanem oktatási, nevelési és természetvédelmi tevékenysége okán is" - hangsúlyozta Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a konferenciát megnyitó beszédében.

Mint mondta, az elmúlt években a főváros jelentős összegekkel segítette az állatkert fejlesztését, így több nagy jelentőségű beruházás is megvalósulhatott, a 2014-es év pedig a fejlesztések sorában különösen fontos állomásnak bizonyult, hiszen az intézmény területe jelentősen gyarapodott.

Kiemelte: a természetvédelem, az oktatás, a nevelés és mindazok a további célok, amelyekért ez a jelentős szakmai szervezet hatékonyan fellép, nemcsak az állatkerti szakemberek számára fontosak, hanem minden ember közös ügyének kell tekintetni őket.

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója kiemelte, hogy a konferencia minden témája hozzájárul a szövetség missziójának beteljesítéséhez. Emlékeztetett arra, hogy a tavaly Edinburghben rendezett konferencián új kérdések vetődtek fel az állatvédelemmel kapcsolatban és az állatkertek szerepe a média középpontjába került.

Mint mondta, az idei tanácskozáson is kiemelt szerep jut az állatállomány védelmének, amely mellett azonban az állatkerteknek több feladata is van. Véleménye szerint az állatkertek az emberekért vannak, azért, hogy az emberek megismerhessék és megszeressék az állatokat.

Az EAZA tagságába jelenleg 41 ország 345 állatkertje tartozik. A szövetség több száz veszélyeztetett állatfaj védelme érdekében tesz erőfeszítéseket, de számos egyéb területen is jelentős a szerepvállalásuk.