eur:
395.41
usd:
372.21
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Vasárnap melegfelvonulást Belgrádban

A tervek szerint szeptember 28-án rendezik meg a belgrádi Pride-ot, azaz a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok büszkeség napi felvonulását, a szerb ortodox egyház és néhány jobboldali szervezet azonban tiltakozik a rendezvény ellen.

Irinej szerb pátriárka kifogásolta, hogy a felvonulás rendőri védelmére az ország milliókat költ, és azt üzente a felvonulás szervezőinek, hogy "csak saját költségre parádézzanak, (...) ne a szétbombázott, lerombolt, erkölcsileg és gazdaságilag megnyomorított, elszegényített, elárasztott és szégyenpadra állított Szerbia számlájára". Szerinte a "szégyenletes összejövetel" szervezői nem akarnak tanulni a korábbi évek tapasztalatából, és nem veszik tudomásul, hogy a büszkeségmenet "mindkét oldal számára" veszélyes lehet.

Több nacionalista szervezet jelentett be ellentüntetést vasárnapra, amennyiben megtartják a felvonulást, és várhatóan elhalasztják a szerbiai labdarúgó szuperliga tervezett fordulóját.

Sasa Jankovic emberi jogi ombudsman szerint viszont a melegfelvonulás körüli vita csak "porhintés", és eltereli a figyelmet az ország többi problémájáról. A B92 televízióban kedden kiemelte: a rendezvény megtartása a nemzetközi közösség felé is jelzi azt, hogy Szerbia tiszteletben tartja az emberi jogokat, habár felvetette a kérdést, hogy ezeket a jogokat csak Brüsszel kedvéért kell-e betartani.

A Danas című szerbiai napilap kedden brüsszeli diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta: az Európai Unió éles bírálatára számíthat Belgrád, amennyiben idén sem lehet megrendezni a büszkeségnapi felvonulást a szerb fővárosban. Szerintük a felvonulás betiltása negatívan befolyásolhatja az Európai Bizottság Szerbiáról szóló jelentését is.

A szerb fővárosban 2001-ben tartottak először melegfelvonulást, de a résztvevőket ultranacionalista, szélsőséges csoportok tagjai, valamint futballszurkolók támadták meg, amire a rendőrség nem reagált időben. A felvonulás résztvevői közül többen megsérültek. Ezt követően csak 2009-ben kísérelték meg újra melegfelvonulás megtartását, de a hatóságok betiltották azt, akkor is biztonsági indokokra hivatkoztak. Belgrádban a legutóbb 2010-ben sikerült megtartani az LMBT-közösség rendezvényét, a hivatalos szervek minden egyéb esetben a magas biztonsági kockázatra hivatkozva elutasító döntést hoztak.

Magas biztonsági kockázatra idén is lehet számítani, néhány rendőrszakszervezet ugyanis péntektől sztrájkot hirdetett, így várhatóan nem lesz elegendő ember arra, hogy a rendezvény útvonalát biztosítsa. Tavaly 6500 rendőrt mozgósítottak, ám a menetet végül - magas kockázatra hivatkozva - a Pride előestéjén betiltották.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×