Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szél Ágoston: az orvosképzésünk olyan minőség, amiért érdemes küzdeni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem csak az oktatás és kutatás színvonalán kellett javítani ahhoz, hogy a Semmelweis Egyetem száz helyet lépjen előre egy elismert nemzetközi rangsorban, elengedhetetlen volt a kommunikációs tényezők javítása is - mondta az intézmény rektora.

A Semmelweis Egyetem csaknem száz hellyel javította előző évi pozicíóját és a magyar intézmények között a legjobb helyen végzett az élet- és orvostudományi területen felállított nemzetközi rangsorban. Szél Ágoston megjegyezte, ehhez nemcsak az oktatás és a kutatás színvonalán, hanem a kommunikáción is javítani kellett.

"A Semmelweis Egyetemen hosszú évek óta próbálkozunk azzal, hogy a kutatás és az oktatás eredményességének színvonalát folyamatosan javítsuk" - mondta Szél Ágoston Hozzátette: a rangsorokon elért helyezéseink nem tükrözik ezeket az erőfeszítéseinket, ezért még erőteljesebben igyekeztünk a tudományos munkásságunk színvonalát emelni, ugyanakkor elkezdtük tanulmányozni, hogy ezek a rangsorok milyen paramétereket mérnek. "Arra jöttünk rá, nem mindegyikre figyelünk oda, tehát a paramétereinket is ápolni kell, úgy fogalmaztuk meg egy megbeszélésen: nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani" - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora.

Szél Ágoston kiemelte: egy orvosi egyetemen a gyógyítás és az oktatás a lényegi dolog, a rangsor konkrét számai globális elemei ettől is függnek, de kisebb mértékben más paraméterek is számítanak, ha nem mindenre figyelünk, az jelentős helyezésszámot jelenthet. "Az például, hogy van-e diszkrepancia a honlapon látható adatok és egy kérdőíves felmérés során bevallottak között, mert nem frissítettük weblapot, bizonytalanságot kelt" - fogalmazott a Semmelweis Egyetem rektora. Hozzátette: "jogosan figyelnek erre azok, akik a rangsort készítik, azért is, hogy ne lehessen visszaélni a paraméterekkel."

A rektor szerint az egyetem legnagyobb erőssége, hogy az elméleti oktatás mellett a gyakorlati készségek elsajátítására is nagy hangsúlyt fektet.

Szél Ágoston beszámolt arról, hogy legkésőbb a jövő év elejére elkészül a Korányi projekt: egy új hétszintes központi betegellátó épület. "Hatalmas lendülettel folynak a munkák, ha valaki a II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika környékén jár, már nem egy betonkolosszust, hanem egy kórháznak kinéző, gusztusos, elegáns, impozáns, gyönyörű épületet lát. Abban, hogy belül mi lesz, még sok a nyitott kérdés, de sok dolog már végleges, zajlik a burkolás, rengeteg műszer meg van már vásárolva, hamarosan a mozgólépcsőt fogják beszerelni" - mondta a Semmelweis Egyetem rektora. Hozzátette: komoly előrelépések vannak tehát, de ez egy bonyolult projekt, pénzügyileg is. Három forrásból áll a költségvetése: a döntő része európai pályázati, kisebb része minisztériumi és egy elég jelentős rész az egyetemi pénzből valósul meg. "Ennek a hármas finanszírozási rendszernek az összehangolása nem mindig könnyű, az európai pályázatoknak nagyon szigorú rendje van, aminek időzítési, szabályozási kérdéseire nagyon oda kell figyelni" - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora. Hozzátette: a legkisebb hiba hetekkel visszavetheti a beruházást. "Sokan dolgozunk rajta, jó irányban haladunk."

A projekt alapja egy modern sürgősségi központ kialakítása, amely olyan jelentős traumatológiai osztállyal rendelkezik, és amilyen még nincs Semmelweis Egyetem területén. Elkészülte után a város és agglomeráció ellátását is ehhez, a kibővült kapacitáshoz kell majd igazítani. "Ez az együttes valóban XXI. századi ellátási rendszer lehetőségét villantja fel" - fogalmazott Szél Ágoston. A rektor szerint a központ előnye, hogy egy működő kórházi rendszerbe kerül, ráadásul az új intézményt valamennyi korábbi épülettel folyosó köti majd össze.

Szél Ágoston hangsúlyozta: szerencsétlen dolog volna az oktatást és az egészségügyi ellátást, mivel egy jó működő rendszerről van szó. Megjegyezte, az orvoselvándorlás számukra is komoly nehézséget jelent. "Nagyon sokat küzködünk azzal, hogy az embereink elmennek, ennek egyik oka nyilvánvalóan a tízszeres fizetés, ami külföldön várja a fiatalokat, de annyira azért nem ijednénk meg ettől, mert egy orvosnak a szakmája gyakorlásához mindenképpen szüksége van egy olyan kitekintésre, amelyik után, ha visszajön, jobban járunk, mint ha ki sem ment volna." Szél Ágoston azt mondta, az ápolószemélyzet elvándorlása egyelőre kisebb gondot okoz, de a szakszemélyzet helyzetén is javítani kell.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: hat-hétszeres a túljelentkezés az egyetem orvos képzésére a külföldi hallgatók körében. Szél Ágoston hozzátette: ezek a költségtérítéses hallgatók is bizonyítják az egyetem diplomájának kiemelkedő értékét. Nagyobb a túljelentkezés a német és az angol hallgatók körében; míg a magyaroké három-négyszeres, a külföldieké hat-hétszeres. Az egyik oka annak, hogy már harminc éve szeretnek minket a nemzetközi hallgatók, az, hogy a mi képzési rendszerünk sajátos helyzetet teremt: abszolút a klasszikus tanár-diák, személyes kapcsolaton alapuló képzés ez - mondta a Semmelweis Egyetem rektora. "Míg a világ minden részéről érkező, angol nyelven beszélő hallgatók megszokták, hogy otthon szinte kizárólag elektronikus módon, távoktatással képzik őket, kevés az interakció az oktatóval, addig nálunk viszonylag kiscsoportos oktatás a jellemző és közvetlen tanár-diák kapcsolat" - emelte ki Szél Ágoston.

"Mára a hallgatóság eljutott odáig - a külföldiek még sokkal inkább, talán, mert jelentős összeget fizetnek az oktatásért -, hogy nem a talmi, olcsó, rövidúton megszerezhető diploma az, ami értékesebb, hiszen a munkaerőpiacon azzal nem tudnak mit kezdeni. Ha azt látja egy külföldi munkáltató, hogy aki bebocsátást kér a kórházába, az a Semmelweis Egyetemről jön, akkor a mögött egy bizonyos színvonalat és tartalmat vél felfedezni, amit az eddigi tapasztalataira alapoz, jól számít" - fogalmazott a Semmelweis Egyetem rektora. Szél Ágoston hozzátette: "a hallgató, ha egy olyan helyen végez, ahol kap ugyan diplomát, de annak az értéke nem elég magas, akkor az elhelyezkedési versenyben pórul jár."

A Semmelweis Egyetem rektora azt mondta: "a mai külföldi hallgatóságon világosan látszik, hogy a pénzéért akar valamit." Hozzátette: "ha elmarad egy előadás, azt a külföldi hallgatók rendkívül rossznéven veszik, a magyarok lényegesen kevésbé érzékenyek erre. "Magam is emlékszem, ha bejelentették, nem lesz például egy gyakorlati óra, boldogan hazavonultunk, a külföldiek nem, ott állnak és azt mondják, márpedig ők kérik, hiszen a portékát, amit az ember megvásárol, szeretné meg is kapni" - fogalmazott Szél Ágoston.

"Mélységesen hiszek abban, hogy ez egy olyan minőség - amit a hallgatók látnak - amiért érdemes küzdeni" - fogalmazott a Semmelweis Egyetem rektora.

Hanganyag: Exterde Tibor