Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rendkívül takarékos költségvetésre készül jövőre a kormány - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelentős átalakításokat tervez a Magyar Fejlesztési Banknál a kormány. Kinevezte Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszterré az államfő.

Rendkívül takarékos költségvetésre készül jövőre a kormány - közölte a nemzetgazdasági miniszter a Napi gazdaság konferenciáján. Varga Mihály úgy vélte: az államháztartás kiadási oldalának csökkentésére is szükség lesz. Hozzátette: az állami újraelosztás arányát is mérsékelni kell, mert ebben versenyhátrányban van az ország a régióban, de részleteket nem említett. A miniszter a legfontosabb feladatok közé sorolta a feketegazdaság visszaszorítását, amiben komoly lépés volt az online pénztárgép rendszer kiépítése. Kiemelt célként említette a foglalkoztatottság növelését és a munkahelyek megtartását, valamint a hitelezés bővítését és a demográfiai helyzet javítását.

Jelentős átalakításokat tervez a Magyar Fejlesztési Banknál a kormány. A tervek szerint a jövőben pénzügyi szolgáltató központként működik majd az MFB - közölte a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár. Németh Lászlóné a Napi Gazdaság konferenciáján hozzátette: a bank portfóliója is megváltozik: komplex megoldásokat dolgoznak ki tőke-, hitel- és garanciatermékekre egyaránt. Szólt arról is, hogy a postát részben a csomaglogisztika területén bevezetendő új szolgáltatásokkal, részben a pénzügyi szolgáltatások fejlesztésével kell megerősíteni.

Nem változtatott az alapkamat 2,1 százalékos szintjén a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az MNB 0,1 százalékra módosította az idei inflációt, a gazdasági növekedési rátát pedig 3,3 százalékra emelte. A testület legutóbb júliusban csökkentett kamatot.

Kinevezte Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszterré az államfő. Az új tárcavezető szerdán teheti le a parlamentben a miniszteri esküt. A politikus azt mondta: az új világrend követelményeinek megfelelően kell megújítani a külpolitikát, amelynek legfontosabb feladata ezután a magyar gazdasági érdekek érvényesítése lesz. Szeptember 20-ai hatállyal felmentette posztjáról Győri Enikőt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkárát az államfő. Az erről szóló határozat a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az osztrák Agrana élelmiszeripari csoport két magyarországi leányvállalatával, a Magyar Cukor Zrt.-vel és az Agrana-Juice Magyarország Kft.-vel a kormány. Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár hangsúlyozta: a kormány fontos partnere az Agrana cégcsoport, amely a magyar munkaerő szaktudására és hatékonyságára építve erősíti a nemzetgazdaságot.

Mind a 4 kedden tárgyalt devizahiteles keresetet elutasította a Fővárosi Törvényszék. A hasonló ügyekben eddig 55 elsőfokú ítéletet hozott a bíróság. A testület 52 hitelintézet keresetét utasított el, háromnak részben helyt adott, másik hármat felfüggesztett, mert a bíróság az Alkotmánybírósághoz fordult. Egy pénzintézet visszalépett, egy ügyben pedig csütörtökön még kiegészítő ítéletet hoz a bíróság.

Magyarország úgy tudta csökkenteni a kiotói klímacsúcson vállalt 6 helyett 40 százalékkal a szén-dioxid-kibocsátást, hogy közben a válságok ellenére is nőtt a gazdasága - jelentette ki az ENSZ New York-i klímacsúcsán a köztársasági elnök. Áder János azt mondta: Magyarországon a fenntartható fejlődés jegyében a múlt héten egy jelentős termelőkapacitású napelemgyár alapkövét tették le. Az értekezleten több mint 120 ország vezetői tanácskoznak a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés kérdéseiről.

Utazásra nem javasoltak közé sorolta az Ebola-járvány miatt érintett Guineát, Libériát és Sierra Leonét a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi jelentése szerint az ismert Ebola-fertőzések száma meghaladja a 4 ezret, a halálos áldozatok száma pedig több mint 2200, és ez a szám naponta növekszik. Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem 40 évvel ezelőtti megjelenése óta.

Horvátországban a Mol elnök-vezérigazgatója nélkül kezdődik meg annak a büntetőpernek a tárgyalása, amelynek egyik vádlottja Hernádi Zsolt. Zamecsnik Péter Hernádi Zsolt jogi képviselője az InfoRádióban elmondta: a távollétes eljáráshoz hasonló intézmény a magyar jogrendben is létezik. Hozzátette: várhatóan újabb jogorvoslati fórum következik, mert a nemzetközi jogi képviselők alkotmánybírósági panaszt tesznek a döntés ellen. A Mol elnök-vezérigazgatóját azzal vádolják, hogy 2009-ben az, akkori miniszterelnöknél, kenőpénzért cserébe elérte: a Mol megszerezhesse az INA irányítási jogait.