eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

NVI: kevesebb jelölt indul az önkormányzati választáson

Hat és félezerrel kevesebb jelölt indul az október 12-i önkormányzati választáson, mint négy éve, a nemzetiségi jelöltek száma pedig háromezerrel kevesebb - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Tájékoztatása szerint az ország 3177 települése közül 3174-ben lesz voksolás, egy településen jelölt hiányában elmarad a polgármester-választás, egy településen az egyéni listás választás és egy településen sem polgármester-, sem képviselő-testületi választást nem lehet tartani jelöltek hiányában.

Október 12-én 8 millió 180 ezer választópolgár - köztük 41 400 első választó - 10 351 szavazókörben adhatja le voksát. Az első választók sárga emlékkártyát vehetnek át a szavazókörökben.

A voksoláson a keddi adatok szerint 7 főpolgármester-jelölt indul, az egyéni listás, egyéni választókerületi és polgármesterjelöltek száma 59 416, a megyei választókerületekben 2090 jelölt indul. A nemzetiségi jelöltek száma 12 215.

Mint mondta, 2010-ben 66 050 jelölt indult az önkormányzati választáson, a nemzetiségi voksoláson pedig 15 568.

A legtöbb egyéni listás jelöltet Mezőkovácsházán és Kunmadarason (45-45) regisztrálták, a legtöbb, 13 polgármesterjelölt Tápióságon indul a posztért. A legtöbb nemzetiségi jelölt Nyírmadán van, 25.

Az NVI adatai szerint a kitűzött 2715 települési nemzetiségi választásból 2162-t tudnak megtartani, a többi jelölt, vagy a névjegyzékben szereplők hiánya miatt elmarad. A legtöbb, 170 választás a romáknál marad el, a német nemzetiségnél 140, a románnál 106 települési választást nem tartanak meg. A ruszin és szlovén nemzetiség azonban minden települési szintű választását meg tudja tartani, ahol a Nemzeti Választási Bizottság a névjegyzékben szereplők száma alapján kitűzte a választást.

A kitűzött 64 területi (megyei) nemzetiségi választásból 60-at lehet megtartani, Zala és Vas megyében a német, Győr-Moson-Sopron megyében a szlovák, Bács-Kiskun megyében a román nemzetiség területi szintű választása marad el.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×