Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felmentették megbízatásából Győri Enikőt, a külügyi tárca államtitkárát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felmentették posztjáról Győri Enikőt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkárát. Az erről szóló határozat a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg. Korábbi sajtóértesülések szerint Győri Enikő madridi nagykövet lesz.

Áder János köztársasági elnök szeptember 20-ai hatállyal mentette fel az államtitkárt.

Győri Enikő 1968. július 17-én született Budapesten.

1992-ben szerzett közgazdász diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán. 2000-ben ugyanott PhD-fokozatot szerzett.

1992-1999-ig az Országgyűlés Európai Uniós Ügyek Bizottságának tanácsadója, illetve főtanácsadója, ezzel párhuzamosan 1994-1999 között az EU-Magyarország Társulási Parlamenti Bizottság magyar titkára volt. 1999-2003 között a Magyar Köztársaság római nagykövete volt, aki Máltán és San Marinóban is képviselte az országot.

2009-2010-ben a Fidesz európai parlamenti képviselője, az EP foglalkoztatási és szociális bizottságának és gazdasági és monetáris bizottságának tagja volt.

2010-től a Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára. Idén az új kormány megalakulásakor Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter az európai uniós ügyekért felelős államtitkárnak kérte fel Győri Enikőt.

Ugyancsak a keddi Magyar Közlönyben jelent meg a Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter felmentéséről és Szijjártó Péter kinevezéséről szóló köztársasági elnöki határozat.

Múlt pénteken jelentették be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Szijjártó Pétert, a tárca eddigi parlamenti államtitkárát javasolja külgazdasági és külügyminiszterré kinevezni, miután Navracsics Tibor uniós biztossá jelölése miatt lemondott miniszteri megbízatásáról. Szijjártó Péter szerdán teheti le a parlamentben a miniszteri esküt.