Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szegénységellenes hétvégék Óbudán - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 22. péntek: Az Elnöki Tanács törvényerejű rendeletet alkotott a menekültek jogállásáról. Az Új Fórum nevű NDK-beli ellenzéki szervezet két alapító tagja bírósághoz fordul, mivel a berlini hatóságok államellenes szándékok vádjával elutasították a szervezet hivatalos bejegyzését.

Az Elnöki Tanács törvényerejű rendeletet alkotott a menekültek jogállásáról. A most megszületett, és október 15-én hatályba lépő jogszabály újabb fontos lépés a menekültügy európai normáknak megfelelő, átfogó rendezése felé. A rendelkezéseknek megfelelően az eddigi idegenrendészeti hatóság tevékenységét egy új államigazgatási szerv, a most megszerveződő Menekültügyi Hivatal váltja fel.

A Belügyminisztériumban Horváth István miniszter elnökletével a megyei tanácsok elnökei megvitatták a szociálpolitika 1990 és1992-re vonatkozó elképzeléseit: ezeket Csehák Judit szociális és egészségügyi miniszter ismertette. Az értekezleten Verebélyi Imre belügyminiszter-helyettes előterjesztésében részletesen áttekintették és megerősítették az új önkormányzati törvény szabályozási koncepcióját, amelyről a közeljövőben széles körű társadalmi vitát tartanak.

Szegénységellenes hétvégéket rendez Óbudán a Szabad Demokraták Szövetsége, a Magyar Demokrata Fórum, a Szegényeket Támogató Alap és a Kisgazdapárt. A szegények érdekében a rendezők kérik, hogy minél többen segítsék nélkülözhető ruhaneműkkel, háztartási eszközökkel, tanszerekkel a rászorulókat.

Az Új Fórum nevű NDK-beli ellenzéki szervezet két alapító tagja bírósághoz fordul, mivel a berlini hatóságok államellenes szándékok vádjával elutasították a szervezet hivatalos bejegyzését. Bärbel Bohley festőnő és Rolf Henrich jogász a Deutschlandfunk nyugatnémet rádiónak nyilatkozott. Hangoztatták, hogy a bíróság előtt tisztázni tudják, hogy az Új Fórum céljai egyáltalán nem merítik ki az állam- vagy alkotmányellenesség fogalmát. Bohley asszony kifejtette azt is, hogy szerinte az NDK tönkremegy, ha továbbra is semmibe veszi azoknak az embereknek a javaslatait, akik hangosan és érthetően ki akarják nyilvánítani nézeteiket, és akik változásokat szeretnének.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.