eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Eddig 37 településen 150 tonna zöldség termett az Élelmiszerlavina akcióban

Eddig 37 településen 150 tonna zöldségfélét gyűjtöttek be az Élelmiszerlavina programhoz csatlakozott önkormányzatok és civil szervezetek földjein. A begyűjtés folytatódik, a termények rászorulókhoz kerülnek.

Hetek óta zajlik a zöldségek betakarítása a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában, amelynek lényege, hogy a vetőmagvakat és növényvédő szereket forgalmazó cég által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejes káposztát, paprikát termesztenek, majd ezt odaadják a környéken élő nehéz sorsú embereknek - adták hírül közleményben a szervezők.

Az idei a program történetében több szempontból rekordévnek számít: egyrészt a csatlakozók számát tekintve, akik több mint 67 hektáron kezdték el a munkát tavasszal, továbbá az eddig betakarított 150 tonnányi terményt figyelembe véve, amely már most ötven százalékkal meghaladja a tavalyi mennyiséget. Az elmúlt esztendőben 10 ezer embernek segített a program, idén biztosan többen részesülnek majd a zöldségfélékből.

A programban a nehéz helyzetű emberek nemcsak zöldségeket kapnak, hanem a közösségi termelés révén megtanulják az öngondoskodást is, amely visszavezetheti őket a munka világába. A megtermelt egészséges élelmiszernövények kézzelfogható segítséget jelentenek a hátrányos helyzetű családoknak, időseknek, valamint szociális intézményekben élőknek és ellátottaknak egyaránt - vélik a program elindítói.

A közlemény példaként említi a Székesfehérvártól 25 kilométerre található, 1818 lakosú Soponya nagyközséget, amely az akcióban burgonya, zöldborsó, csemegekukorica, karfiol, vöröshagyma, fejes káposzta és paprika vetőmagcsomagot kapott. Az önkormányzat 1,5 hektáros területén 30-50 embert vontak be a közös munkába, amelynek során a megtermelt javak egy része az óvodások és iskolások étkeztetésében hasznosul majd, másik része pedig a szociálisan rászoruló családokhoz kerül.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×