Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eddig 37 településen 150 tonna zöldség termett az Élelmiszerlavina akcióban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eddig 37 településen 150 tonna zöldségfélét gyűjtöttek be az Élelmiszerlavina programhoz csatlakozott önkormányzatok és civil szervezetek földjein. A begyűjtés folytatódik, a termények rászorulókhoz kerülnek.

Hetek óta zajlik a zöldségek betakarítása a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában, amelynek lényege, hogy a vetőmagvakat és növényvédő szereket forgalmazó cég által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejes káposztát, paprikát termesztenek, majd ezt odaadják a környéken élő nehéz sorsú embereknek - adták hírül közleményben a szervezők.

Az idei a program történetében több szempontból rekordévnek számít: egyrészt a csatlakozók számát tekintve, akik több mint 67 hektáron kezdték el a munkát tavasszal, továbbá az eddig betakarított 150 tonnányi terményt figyelembe véve, amely már most ötven százalékkal meghaladja a tavalyi mennyiséget. Az elmúlt esztendőben 10 ezer embernek segített a program, idén biztosan többen részesülnek majd a zöldségfélékből.

A programban a nehéz helyzetű emberek nemcsak zöldségeket kapnak, hanem a közösségi termelés révén megtanulják az öngondoskodást is, amely visszavezetheti őket a munka világába. A megtermelt egészséges élelmiszernövények kézzelfogható segítséget jelentenek a hátrányos helyzetű családoknak, időseknek, valamint szociális intézményekben élőknek és ellátottaknak egyaránt - vélik a program elindítói.

A közlemény példaként említi a Székesfehérvártól 25 kilométerre található, 1818 lakosú Soponya nagyközséget, amely az akcióban burgonya, zöldborsó, csemegekukorica, karfiol, vöröshagyma, fejes káposzta és paprika vetőmagcsomagot kapott. Az önkormányzat 1,5 hektáros területén 30-50 embert vontak be a közös munkába, amelynek során a megtermelt javak egy része az óvodások és iskolások étkeztetésében hasznosul majd, másik része pedig a szociálisan rászoruló családokhoz kerül.