eur:
392.68
usd:
366.08
bux:
66803.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Baltás gyilkostól Bill Clintonig - Szijjártó Péter meghallgatása

A magyar külpolitikát meg kell újítani az új világrend követelményeinek megfelelően, így a külpolitika feladatának a magyar gazdasági érdekek érvényesítésének kell lennie - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-jelölt kinevezés előtti bizottsági meghallgatásán szombaton. A képviselők az expozé után több mint egy órán át kérdezték Szijjártó Pétert, aki szintén csaknem egy órán keresztül válaszolt nekik.

Az Országgyűlés külügyi, európai ügyek, gazdasági és nemzeti összetartozás bizottsága együttes ülésén a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) jelenlegi parlamenti államtitkára kiemelte: emellett a klasszikus diplomáciai feladatokat ugyanúgy el kell végezni, mint idáig, de ez nem cél, hanem eszköz, erre építve kell Magyarország gazdasági érdekeinek érvényt szerezni a külpolitikában.

Szijjártó Péter kijelentette: belátható időn belül Magyarországnak az élre kell állnia az Európai Unióban az export GDP-hez mért aránya és az iparnak a nemzetgazdasági teljesítményhez való hozzájárulása tekintetében, továbbá Közép-Európában az egy főre jutó külföldi közvetlen működő tőke szempontjából. Ehhez új külpiaci lehetőségek szükségesek, új munkahelyteremtő beruházásokat kell vonzani Magyarországra, és segíteni kell a magyar vállalati sikereket a külpiacokon - e három feladat határozza meg a külpolitika teendőit a klasszikus diplomácia hibátlan elvégzésére alapozva - magyarázta.

Azt mondta, az EU előtt álló kihívások rávilágítottak arra, hogy a bezárkózás nem jó stratégia, szoros kapcsolatot, stratégiai szövetséget kell kiépíteni más régiókkal. Magyarország támogatja az unió bővítését, a Nyugat-Balkán integrációját fel kell gyorsítani.

A képviselők az expozé után több mint egy órán át kérdezték Szijjártó Pétert, aki szintén csaknem egy órán keresztül válaszolt nekik.

A bizottsági tagok közül többen is felvetették a paksi bővítés és az energiabiztonság kérdését, amelyek ügyében a miniszterjelölt kijelentette: a paksi beruházást a magyar energiabiztonság egyik fontos sarokkövének tartja, ezért nem kell felülbírálni az erről hozott döntést. Szólt arról is, hogy az ukrajnai válság világosan rámutatott: az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás az energiabiztonság. A legjobb diverzifikációs eszköz a Nabucco-projekt lett volna - folytatta -, de az kudarcra lett ítélve, s bár a Déli Áramlat gázvezeték a forrásokat nem diverzifikálja, az útvonalakat igen.

A keleti nyitás politikáját is több ellenzéki kérdező szóba hozta - többnyire kritikusan, de például a DK-s színekben politizáló független Oláh Lajos pozitívan nyilatkozott róla -, Szijjártó Péter pedig ezekre válaszul megismételte: az ország gazdaságának két lábon kell állnia, ezért folytatják a keleti nyitást.

Az Együtt-PM-es független képviselő Szelényi Zsuzsanna több kérdésben is faggatta a jelöltet. Az egyik ilyen az azeri baltás gyilkos kiadatásának ügye volt, amellyel kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta: minden lépésben a nemzetközi jogi előírásoknak megfelelően jártak el.

Szelényi Zsuzsanna felvetette emellett Bill Clinton volt amerikai elnöknek Orbán Viktor miniszterelnökre tett kritikus megjegyzéseit, amire a külgazdasági és külügyminiszter-jelölt úgy válaszolt: akik informálták, "alaposan átverték" Clintont, inkább meg kellett volna keresnie azokat az amerikai vállalatvezetőket, akiknek a cége jelen van Magyarországon, mert a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok története sikertörténet.

A jobbikos Bana Tibor felvetésére az európai uniós vitákat érintő kérdésre Szijjártó Péter megerősítette azt a kormányzati álláspontot, amely szerint ahol fel kell vállalni a konfliktusokat, ott a magyar kabinet felvállalja, ahol viszont meg kell állapodni, ott megköti a megegyezéseket.

A külügyi bizottságot vezető fideszes Németh Zsolt és a szocialista Kiss László is szólt a tallinni magyar nagykövetség bezárásáról. Reagálásában Szijjártó Péter közölte: valóban új helyzet állt elő azóta, hogy megszületett a döntés a külképviselet bezárásáról, ezért érdemes bizonyos kérdéseket újragondolni, és ezt meg is teszik.

A nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke, Szabolcs Attila (Fidesz) kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdésére a jelölt közölte: ha vannak is visszaélések, azokat egyesével kell kivizsgálni, és egy-egy esetből nem kell negatív képet festeni a teljes intézményről.

Szijjártó Péter kinevezését külgazdasági és külügyminiszterré végül a külügyi bizottság 3 nem ellenében 5 igen szavazattal, az európai ügyek bizottsága 1 nem ellenében 6 igen szavazattal, a nemzeti összetartozás bizottsága ugyancsak 1 nem ellenében 6 igen szavazattal, a gazdasági bizottság pedig 10 igen szavazattal támogatta.

Bana Tibor az ülés után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, pártja azért nem támogatta Szijjártó Péter miniszteri kinevezését, mert bár láttak pozitív elemeket a kormány külpolitikájában - például a keleti nyitásban -, de csak a szavak szintjén látják megjelenni a határozott nemzeti érdekképviseletet.

Szijjártó Péter csak az önkényuralmat építő Orbán-kormány képviseletére alkalmas - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségének tagja szombaton a jelölt meghallgatását követően. Az ellenzéki politikus közleményében úgy fogalmazott: "neve összeforr a demokrácia leépítésével, a magántulajdon elrablásával, a közpénzek fideszes oligarchák zsebébe áramoltatásával, a sajtószabadság elfojtásával, az emberi méltóság sorozatos megsértésével, a civil társadalom terrorizálásával".

Az LMP szerint Szijjártó Péter miniszteri kinevezésétől nem Magyarország függetlenségének erősödése, hanem a kiszolgáltatottság növekedése várható. Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője szombati, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy foglalt állást, hogy nem várható javulás sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkájában, sem Magyarország érdekeinek képviseletében vagy az ország megítélésében Navracsics Tibor távozását követően sem.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×