Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az igazságügyi bizottság meghallgatja az ombudsmant a Magyar Nemzet cikke miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága hétfői ülésén a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával döntött arról, hogy jövő héten meghallgatja Székely Lászlót, az alapvető jogok biztosát a Magyar Nemzetben pénteken megjelent cikk miatt, mely szerint az ombudsmani hivatal együttműködött egyik jelentése nyilvánosságra hozásának időzítésével kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezettel.

A biztos meghallgatását kezdeményező Rubovszky György, a bizottság kereszténydemokrata elnöke a hétfői ülésen megjegyezte: nem tudja, kinek van igaza, alaptalan sajtótámadásról vagy az ombudsmani hivatal működési zavarairól van-e szó, ám a biztos tekintélye és a hivatal működésének tisztasága érdekében tisztázni kell az ügyet, és ehhez szükséges Székely László meghallgatása.

Az ülésen csak kormánypárti képviselők vettek részt. Az ombudsman bizottsági meghallgatására várhatóan jövő hétfőn, vagy kedden kerül sor.

Pénteken a Magyar Nemzet egy birtokába került levelezés alapján azt írta: a biztos hivatala előzetesen egyeztetett a vizsgálatát kezdeményező TASZ-szal arról, hogy mikor lásson napvilágot a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, józsefvárosi vezetést elmarasztaló jelentés.

Székely László pénteken azt közölte: a cikk megjelenése után belső vizsgálatot rendelt el, melynek első megállapítása szerint a Magyar Nemzetben a lap állításának alátámasztására közölt levél a hivatal zárt levelező rendszeréből származik, és sem feladóként, sem címzettként nem szerepel rajta a TASZ.

A Magyar Nemzet Online a nap folyamán közzétett egy képet, amelyen két e-mail látható. Az egyiket Sárosi Péter, a TASZ munkatársa küldte Borza Beátának, az ombudsmani hivatal főosztályvezetőjének május 28-án. Ebben Sárosi Péter arról érdeklődik, hogy a hivatal mikor akarja közzétenni a tanulmányt, mivel azt a TASZ szeretné a médiában "alaposan terjeszteni", de ő nyaralni megy egy hétre. A főosztályvezető válaszlevelében - amelynek keltezése nem látszik - azt írta, reméli, tudnak segíteni az ügyben.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek este azt mondta, hogy ha igazak a TASZ és az ombudsmani hivatal közötti levélváltásról megjelent hírek, Székely László biztosnak azonnal távoznia kell. Ha a dokumentumok igazak, teljesen hitelét vesztette az ombudsmani hivatal - mondta a fideszes politikus egy lakossági fórumon.

Rubovszky György szombaton közleményben tudatta, hogy a megjelent hírek szerint a biztos hivatala nem teljesítette az objektív és független vizsgálódásra vonatkozó elvárásokat. A hivatal "elfogultan együttműködött" a szeptember 12-én kiadott jelentés tartalmának előkészítésében, és a közzététel időzítésében azzal a szervezettel, amely a vizsgálatot kezdeményezte - írta a bizottsági elnök.

Rubovszky György szerint a napvilágot látott levelezésből többi között az derül ki, hogy a jelentés már az előtt elkészült, mielőtt a bepanaszolt felet meghallgatták volna.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, a Fidesz kommunikációs igazgatója az üggyel kapcsolatban többek között azt mondta: "befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba". Az ombudsmani jelentést úgy jellemezte, hogy az egy "koncepciózus, politikailag rendelt, a TASZ által megírt, lejárató" dokumentum.

Arra a kérdésre, hogy Székely László ombudsmannak le kell-e mondania az ügy miatt, a fideszes politikus azt válaszolta: ha a hivatal belső vizsgálata során kiderül, hogy az alapjogi biztos vétett, akkor álláspontja szerint igen.

Egy vasárnapi rendezvényen újságírói kérdésre Kocsis Máté azt is mondta, hogy várja az ombudsmani hivatal bocsánatkérését. A legmegdöbbentőbb szerinte azon túl, hogy a hivatal elfogultan együttműködött a szervezettel az, hogy a levelezésből kiderül: már megvolt az ítélet, amikor az önkormányzatot még meg sem kérdezték.

Hétfőn Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai szakértője az M1 Ma reggel című műsorában azt hangoztatta: nem egyeztettek a tűcsereprogramról szóló jelentés időzítéséről.