eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk

Szijjártó Pétert javasolja külügyminiszternek a miniszterelnök - a nap hírei

Megerősítette Magyarország adósosztályzatát a Standard & Poor's. A következő években mintegy 300 milliárd forintot fordít a kormány élelmiszer-ipari fejlesztésekre.

Szijjártó Pétert javasolja külgazdasági és külügyminiszternek Orbán Viktor miniszterelnök. A jelöltet szombaton hallgatja meg az Országgyűlés külügyi bizottsága, és az Index információi szerint szerdán teszi le a miniszteri esküt. Szijjártó Péter jelenleg a külgazdasági és külügyi tárca parlamenti államtitkára. Navracsics Tibor hivatalosan is értesítette a köztársasági elnököt és a kormányfőt, hogy lemond miniszteri megbízatásáról. A politikus, akit oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak jelölt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, már az október elsejei európai parlamenti meghallgatására készül.

Megerősítette Magyarország adósosztályzatát a Standard & Poor's. A befektetésre továbbra sem ajánlott szintet és annak stabil kilátását a nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta, hogy a magyar gazdaságban megkezdődött a kilábalás. A Standard & Poor's elemzői szerint a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai döntéshozatal, a terjeszkedő közszféra, a túlbonyolított adókörnyezet, a nem nyereséges bankrendszer és a csökkenő népesség visszahúzó erővel hat a magyar gazdaságra.

A következő években mintegy 300 milliárd forintot fordít a kormány élelmiszer-ipari fejlesztésekre - közölte a nemzetgazdasági miniszter Székesfehérváron, ahol felavatta a Győri Keksz új gyártósorait. Varga Mihály elmondta a forrásokkal nemcsak a termelés bővülését és az új munkahelyek létrejöttét támogatják, hanem a magasabb feldolgozottságú termékek előállítását is. A Mondelez International három év több mint 11 milliárd forintot fektetett be a csoporthoz tartozó Győri Keksz székesfehérvári csokoládéüzemének fejlesztésébe. Három új gyártósort telepítettek, amellyel több mint 350 új munkahelyet teremtettek.

Az idei magyar almatermés mennyisége várhatóan mintegy 40 százalékkal haladja meg a korábbi évekét - hangzott el a gyümölcsöt népszerűsítő kampány első állomásán. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Szegeden ugyanakkor azt is hangsúlyozta: az orosz embargó miatt nehéz megtalálni a gyümölcs piacát. Az egy főre jutó almafogyasztás az évtizedekkel korábbi mintegy fele, 15 kilogramm. Mártonffy Béla, a magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet elnöke elmondta, a jó termés miatt egész Európában kínálati piac alakult ki, az ipari és az étkezési alma ára is alacsony.

Mindkét pénteken tárgyalt devizahiteles perben elutasította az érintett pénzintézetek keresetét a Fővárosi Törvényszék. A bíróság elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint a felperesek általános szerződési feltételei nem feleltek meg az átláthatóság követelményének. A törvényszék eddig 47 elutasító ítéletet hozott, 3 esetben részben helyt adott a keresetnek, 3 eljárást felfüggesztett, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult, 1 pénzintézet pedig visszalépett.

Szerdán szavaz a parlament a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatról. A jogszabály által a kabinet számításai szerint átlagosan harmadával is csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei. A miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában történelmi jelentőségűnek nevezte a devizahitelesek megsegítését. Orbán Viktor elmondta: az elszámoltatás középpontjában az igazságosság, a méltányosság és a tisztesség áll. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője néhány napja arról beszélt, hogy a bankok elszámoltatása után a ciklus második feléig történhet meg a devizahitelek forintosítása.

Meggyőző előnnyel vezeti a főpolgármester-jelölti versenyt Tarlós István a Nézőpont Intézet felmérése szerint. Az ezer fős reprezentatív telefonos közvélemény-kutatás alapján a jelenlegi főpolgármesterre az összes megkérdezett 38 százaléka szavazna az önkormányzati választáson. Õt Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom jelöltje követi 12 százaléknyi szimpatizánssal, Falus Ferenc, a baloldal közös jelöltje 8 százaléknyi támogatót tudhat maga mögött. Az LMP jelöltje, Csárdi Antal és a Jobbik indulója Staudt Gábor egyaránt 3-3 százaléknyi szimpatizánssal rendelkezik az összes megkérdezett körében.

Már okostelefonon és tableten is elérhető a Budapesti Közlekedési Központ Futár-alapú utazástervezője és információs alkalmazása. A BKK közleményében azt írta: az egyelőre próbaüzemben működő szolgáltatásban ugyanazok a funkciók használhatók, mint az asztali változatban. Az applikáció már mind a három nagy operációs rendszerre letölthető. Az okostelefonos alkalmazás bevezetésével lezárult a Futár projekt, amelyre 6,3 milliárd forintot költöttek, ebből 4 milliárdot az unió biztosított.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×