eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyarországon politikai rendszerváltás történik - 25 éve történt

1989. szeptember 19. kedd: George Bush amerikai elnök személyesen jelentette be, hogy kormánya korlátlan időre biztosítja Magyarországnak a legnagyobb kedvezményt. Az Európai Gazdasági Közösség és Lengyelország együttműködéséről írnak alá szerződést Varsóban.

George Bush amerikai elnök személyesen jelentette be, hogy kormánya korlátlan időre biztosítja Magyarországnak a legnagyobb kedvezményt. Ez azt jelenti, hogy nem lesznek büntető kereskedelmi feltételek, emellett csökkentik a vámokat a magyar áruk egy részére. Az elnök hangsúlyozta, hogy a döntésekkel a magyar gazdasági és politikai reformokat ismerik el. A kérdésre, hogy az NDK-polgárok kivándorlásában hozott magyar döntés befolyásolta-e a washingtoni lépést, Bush nemmel válaszolt. ,, Persze, ha egy ország bátor döntést hoz, az csak további jótékony kihatással lehet fejlődő kapcsolatainkra." - tette hozzá az amerikai elnök.

Az Európai Gazdasági Közösség és Lengyelország együttműködéséről írnak alá szerződést Varsóban. E célból a lengyel fővárosba érkezett Roland Dumas francia külügyi államminiszter, az EGK miniszteri tanácsának elnöke. A szerződés megkönnyíti majd a lengyel áruk - elsősorban a mezőgazdasági termékek - értékesítését a nyugat-európai közösséghez tartozó országokban.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.



A Politikai Egyeztető Tárgyalásokon előző nap született megállapodással - amennyiben az abban foglaltak megvalósulnak - Magyarországon politikai rendszerváltás történik. Ezt Antall József, a Magyar Demokrata Fórum tárgyaló-delegációjának vezetője jelentette ki az MDF sajtótájékoztatóján. A tájékoztatón a Demokrata Fórum képviselői mellett megjelentek a megállapodást az Ellenzéki Kerekasztal részéről aláíró szervezetek képviselői. Antall József hangsúlyozta: a két szervezet - az SZDSZ és a Fidesz -, amelyek nem írták alá a megállapodást, szintén mindvégig részt vettek az egyeztető tárgyalások munkálataiban, és az aláíráskor sem éltek vétójogukkal.

Az SZDSZ ismét sajtótájékoztatón követelte, hogy az állami ingatlanokkal kapcsolatos rendelkezési jogok szálljanak vissza a tulajdonosra, azaz a magyar államra. A szabad demokraták követelték, hogy az Országgyűlés zárolja az MSZMP, a Munkásőrség és a SZOT vagyonát. Indítványozták, hogy ezt az
országgyűlési képviselők vessék fel a Parlament ülésszakán. A tájékoztatón felszólaló Demszky Gábor és Pető Iván arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZMP vidéken, több helyen egyszemélyes kft-k létrehozásával játszotta át magántulajdonba a párt vagyonát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×