Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarországon politikai rendszerváltás történik - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 19. kedd: George Bush amerikai elnök személyesen jelentette be, hogy kormánya korlátlan időre biztosítja Magyarországnak a legnagyobb kedvezményt. Az Európai Gazdasági Közösség és Lengyelország együttműködéséről írnak alá szerződést Varsóban.

George Bush amerikai elnök személyesen jelentette be, hogy kormánya korlátlan időre biztosítja Magyarországnak a legnagyobb kedvezményt. Ez azt jelenti, hogy nem lesznek büntető kereskedelmi feltételek, emellett csökkentik a vámokat a magyar áruk egy részére. Az elnök hangsúlyozta, hogy a döntésekkel a magyar gazdasági és politikai reformokat ismerik el. A kérdésre, hogy az NDK-polgárok kivándorlásában hozott magyar döntés befolyásolta-e a washingtoni lépést, Bush nemmel válaszolt. ,, Persze, ha egy ország bátor döntést hoz, az csak további jótékony kihatással lehet fejlődő kapcsolatainkra." - tette hozzá az amerikai elnök.

Az Európai Gazdasági Közösség és Lengyelország együttműködéséről írnak alá szerződést Varsóban. E célból a lengyel fővárosba érkezett Roland Dumas francia külügyi államminiszter, az EGK miniszteri tanácsának elnöke. A szerződés megkönnyíti majd a lengyel áruk - elsősorban a mezőgazdasági termékek - értékesítését a nyugat-európai közösséghez tartozó országokban.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.A Politikai Egyeztető Tárgyalásokon előző nap született megállapodással - amennyiben az abban foglaltak megvalósulnak - Magyarországon politikai rendszerváltás történik. Ezt Antall József, a Magyar Demokrata Fórum tárgyaló-delegációjának vezetője jelentette ki az MDF sajtótájékoztatóján. A tájékoztatón a Demokrata Fórum képviselői mellett megjelentek a megállapodást az Ellenzéki Kerekasztal részéről aláíró szervezetek képviselői. Antall József hangsúlyozta: a két szervezet - az SZDSZ és a Fidesz -, amelyek nem írták alá a megállapodást, szintén mindvégig részt vettek az egyeztető tárgyalások munkálataiban, és az aláíráskor sem éltek vétójogukkal.

Az SZDSZ ismét sajtótájékoztatón követelte, hogy az állami ingatlanokkal kapcsolatos rendelkezési jogok szálljanak vissza a tulajdonosra, azaz a magyar államra. A szabad demokraták követelték, hogy az Országgyűlés zárolja az MSZMP, a Munkásőrség és a SZOT vagyonát. Indítványozták, hogy ezt az
országgyűlési képviselők vessék fel a Parlament ülésszakán. A tájékoztatón felszólaló Demszky Gábor és Pető Iván arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZMP vidéken, több helyen egyszemélyes kft-k létrehozásával játszotta át magántulajdonba a párt vagyonát.