eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Trócsányi: az elnöki rendszer nincs napirenden

Az államberendezkedés mélyreható átalakítása nincsen napirenden, az alaptörvénnyel kialakított közjogi berendezkedés stabilizációja folyik - válaszolta Trócsányi László igazságügyi miniszter a HVG-ben csütörtökön megjelent interjúban arra a kérdésre: kapott-e olyan "megrendelést", amely a jelenlegi parlamentáris rendszert az elnöki berendezkedés irányába tolná el.

"A kormányforma megváltoztatásával kapcsolatos híreknek semmi alapját nem látom" - jegyezte meg a miniszter.

Az Alkotmánybíróság gazdasági tárgyakat érintő hatásköri korlátozásával kapcsolatos kérdésre Trócsányi László - aki maga is volt alkotmánybíró - úgy reagált: komoly dilemmáról van szó, mert tekintettel kell lenni a "még mindig fennálló gazdasági kényszerhelyzetre", ugyanakkor "nem mindegy, hogy külföldi vagy hazai igazságügyi fórum előtt folynak a nagy jelentőségű jogviták".

A tárcánál már dolgoznak olyan megoldáson, amely az alaptörvény módosítása nélkül garantálja, hogy a magyarországi jogvitákat elsődlegesen idehaza bírálják el - tette hozzá a hetilapnak adott interjúban a miniszter.

A tényleges életfogytiglani büntetéssel kapcsolatban a miniszter elmondta, voltaképpen a reményhez való jogról folyik a vita: a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság szerint senkit nem szabad visszavonhatatlanul megfosztani a szabadulás reményétől.

Trócsányi László szerint a magyar társadalom többsége egyetért abban, hogy a legbrutálisabb bűntettek elkövetői életük végéig börtönben maradjanak, a jogintézmény nemzetközi szinten is elfogadható kialakítása érdekében azonban egy tervezet szerint speciális fórumot hoznának létre, amely a tényleges életfogyiglanra ítéltek kérelmeit vizsgálja és előterjesztést tesz az államfőnek.

Arra a kérdésre, hogy a kormánypárti frakciók "nem lépnek-e át a minisztériumon" a jogalkotás során, a miniszter úgy reagált: a korábbi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyett "tiszta" igazságügyi tárca jött létre, ami kifejezi a hangsúlyosabbá válását a jogalkotásban.

"El tudok képzelni olyan esetet, amikor a kabinetben kisebbségbe kerülök, de az előterjesztések elfogadását ilyenkor is komoly szakmai vitának kell megelőznie. Tisztában kell lennünk azzal, hogy egy törvénynek mi lehet a sorsa később esetleg az Alkotmánybíróság vagy éppen Strasbourg, illetve Luxembourg bírói fórumai előtt" - jegyezte meg a HVG-nek adott interjúban Trócsányi László, aki a szegedi egyetem jogi karán Európa-tanulmányok központot igazgatott és volt brüsszeli, valamint párizsi nagykövet is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×