eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán Viktor: kulcskérdés lesz az élelmiszeripar fejlesztése

Az élelmiszeripar fejlesztéséről, minisztériumok és országos hatáskörű szervek vidékre költözéséről, a kis- és közepes vállalkozások kiemelt támogatásról, valamint az önkormányzati választásról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Kecskeméten, a városi televíziónak adott interjújában.

A kormányfő szerint kulcskérdés lesz a magyar tulajdonban lévő élelmiszeripar felfejlesztése, az itthon előállított termékek értékesítése, az exportképesség javítása.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "egy munkaalapú gazdaságot próbálunk felépíteni, de nem jutunk semmire a mégoly remek gondolatainkkal se, ha nincsenek emberek, akik akarnak is dolgozni".

Meghatónak nevezte a kecskeméti Univer által visszavásárolt konzervgyár történetét, amely visszakerült magyar kézbe és "nem leépítették, nem szétlopták, nem szétszedték", hanem elkezdték fejleszteni, és ma jobban működik a gyár, mint amikor külföldiek működtették.

Ebben egy kicsit benne van a rendszerváltás lezárása iránti vágyunk is - tette hozzá.

A kormányfő szerint, ami a külföldiek által működtethető, azt működtessék ők, de szavai szerint, "amit mi is meg tudunk csinálni, azt miért nem magyar emberek tulajdonolják, miért nem ők működtetik, miért nem ők vállalkoznak vele, miért nem ők adnak magyaroknak munkát".

Leszögezte, hogy segíteni kell a magyar vállalkozókat abban, hogy a saját területükön minél nagyobb piaci részt tudjanak megszerezni.

Orbán Viktor azt mondta: egy ország sikere az nem általában van, hanem a konkrét emberek életének sikerében mérhető.

Egy ország akkor sikeres, ha polgárai sikeresek - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar munkavállalók többségének, mintegy 75 százalékának a magyar kis- és középvállalkozások adnak munkát.

Õket támogatni, az nem csak a vállalkozók támogatását jelenti, hanem az ott dolgozó emberek munkahelyének a megtartását, az ott dolgozó emberek támogatását is jelenti - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezért döntött úgy a kormány, hogy a rendelkezésre álló források 60 százalékát a magyar kis- és közepes vállalkozásokhoz fogják eljuttatni.

Kitért arra, hogy nemcsak a vidékfejlesztési államtitkárságot, hanem más országos határkörű szerveket is szeretnének Budapestről kiköltöztetni.

Budapest fantasztikus város, jó hely, ahol van munkanélküliség, de sokkal kisebb, mint az ország bármely másik része, dübörög a gazdasága, tele van külföldiekkel, szóval lehet boldogulni - sorolta a főváros adottságait a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint vannak olyan helyei az országnak, ahol elkelne, hogy azok az intézmények, amelyek a fővárosból nem hiányoznak, vidékre költözzenek. Elmondta, hogy ezzel a "vidékfejlesztésnek egy sajátos fajtáját" lehet megvalósítani.

A kormányfő azonban hozzátette, hogy olyan helyre kell vinni ezeket az intézményeket, ahol egyébként már megindult valami fejlődés.

A semmibe nem lehet vinni országos intézményeket, de ahol már van képesség, van tudás, mozgolódás, már van siker, emberek bizonyítottak, van munkaerő, van kultúrája a fejlesztésnek, oda lehet vinni ilyen intézményeket - szögezte le.

A miniszterelnök hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium, valamint a mezőgazdasági minisztérium mellett, nem miniszteriális szintű állami szervezetek vidékre költöztetésében is gondolkodnak.

Orbán Viktor fontosnak nevezte, hogy a kormánynak bizalma legyen egy adott városvezetésben, és jó lelkiismerettel mondja a befektetőknek, az érdeklődő, gyárat alapítani akaró külföldieknek, az itthon dolgozó kis- és középvállalkozóknak, hogy menjetek oda.

Olyan helyre nem küldünk senkit, ahol nem mennek jól a dolgok - fűzte hozzá.

Példaként hozta fel Kecskemétet, ahol, ha Zombor Gábor polgármester nem tudta volna egy jól működő, garantáltan jó minőséget produkáló, az emberek ügyeit jól intéző önkormányzattá, közigazgatási területté alakítani a várost, akkor a források fele sem érkezett volna.

Jól meg kell gondolni, hogy kire bízzák a város vezetését - mondta, hozzátéve, hogy a kecskemétiek azt javasolja, szavazzanak bizalmat az eddig folytatott politikának.

A kecskemétiek figyelmébe ajánlotta Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármestert, akit régóta ismer, aki élvezi a felsőbb vezetők bizalmát, megbecsülését, és kiérdemelte a tiszteletet.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×