Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Norvég Alapok: kezdeményezték az adószámok felfüggesztését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megkeresi az adóhatóságot, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adószám felfüggesztésének folyamatát elindítja - válaszolta az MTI érdeklődésére csütörtökön a NAV. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pedig így tájékoztatott: a Norvég Civil Támogatási Alap keretében Magyarországra érkező pénzek elosztását végző konzorcium mind a négy tagja esetében, beleértve a Kárpátok Alapítványt, kezdeményezte a Kehi az adószám felfüggesztését, mert a jogszabályokat megsértve nem adták át a kért adatokat.

A Kehi felidézte: a Kárpátok Alapítvány a Norvég Civil Támogatási Alap keretében Magyarországra érkező pénzek elosztását végző konzorcium tagja. Annak ellenére, hogy a konzorciumban részt vevő alapítványok több milliárd forint közpénz elosztását végzik, a tevékenységükkel kapcsolatban számos kérdésben titkolóznak, és egyes adatokat a vizsgálat többszöri kérése ellenére sem bocsátottak rendelkezésre - olvasható az írásos válaszban.

A Kehi emlékeztetett arra is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is több alkalommal kimondta: mivel közpénzeket osztanak, közfeladatot ellátó szervnek minősülnek, így a tevékenységükkel kapcsolatos adatok közérdekből nyilvánosak, vagyis azokat nem csak a Kehi, hanem bárki jogosult megismerni.

Ennek ellenére a mai napig nem árulták el például, hogy kik és milyen eljárásban döntenek a Norvég Civil Alap keretében Magyarországra érkező több milliárd forint elosztásáról. Nem árulták el azt sem, hogy melyek azok a szervezetek, amelyek pályáztak, de nem kaptak támogatást, és azt sem tudni, hogy elutasításukra milyen szakmai vagy egyéb indokok alapján került sor - fogalmazott válaszában a Kehi.

Az ellenőrzési hivatal az adatokat a konzorcium tagjaitól három hónapon át tartó többszöri kérés ellenére sem kapta meg. Az ellenőrzés során kért többi adatot pedig sok esetben szelektálva, kitakarva, ellenőrzésre alkalmatlan módon bocsátották rendelkezésre - közölte a Kehi.

A négy konzorciumi tagot többször is figyelmeztették, hogy amennyiben együttműködési kötelezettségüknek nem tesznek eleget, és a kért adatokat a jogszabályokat sorozatosan megsértve továbbra sem bocsátják rendelkezésre, az adószám alkalmazásának felfüggesztése is kezdeményezhető - hangsúlyozta a Kehi.

Az ellenőrzöttek jogsértő magatartásukon nem változtattak, ezért a Kehi jogszabályban biztosított lehetőségével élve, az adószámok felfüggesztése érdekében augusztus 29-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordult - áll a válaszban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy "Amennyiben a Kehi megkeresi az adóhatóságot, a NAV az adószám felfüggesztésének folyamatát elindítja, amely ellen az érintett jogorvoslattal élhet. A jogerősen felfüggesztett adószámú adózók listája a NAV honlapján elérhető."