Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Maláj utasszállító - A szakértők még mindig nem juthattak el a katasztrófa helyszínére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szeptember 8-án Ukrajnába érkezett 30 fős malajziai kutatócsoport még mindig nem tudott eljutni a malajziai légitársaság katasztrófájának kelet-ukrajnai helyszínére, de nem veszítették el a reményt, hogy mihamarabb lehetőségük lesz erre - közölte csütörtökön Szingapúrban a malajziai védelmi miniszter.

Hishamuddin Hussein emlékeztetett arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőire rálőttek legutóbbi ellenőrző körútjuk során a Boeing-777-es gép lezuhanásának körzetében.

"A helyzet változatlanul veszélyes, nem teszi lehetővé a szakértők számára az odajutást. De nem veszítettük el a reményt, hogy mihamarabb elutazhatnak a helyszínre" - hangsúlyozta a miniszter. Mint mondta, az ausztrál, malajziai és holland szakértőkből álló nemzetközi csoport "fogja megállapítani, mikor nyílik lehetőség arra, hogy minimális kockázat mellett elutazhassanak a katasztrófa helyszínére".

A malajziai védelmi miniszter, akinek rokonai is meghaltak a repülőszerencsétlenségben, a hónap elején Kijevben és Moszkvában is tárgyalt, kérve a vizsgálóbizottság eljutásának lehetővé tételét a gép lezuhanásának helyszínére, Donyeck térségébe, és ott felkutathassák a még esetleg ott maradt tetemeket.

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatán, amelyet július 17-én minden valószínűség szerint lelőttek, 43 malajziai állampolgár tartózkodott. Közülük eddig 34 áldozat földi maradványait szállították haza. A tragédiában összesen 298-an vesztették életüket, többségük holland állampolgár volt.

A vizsgálatot végző Holland Biztonsági Testület szeptember 9-én közzétett előzetes jelentése szerint a Boeing-777-es több, kívülről érkező, nagy mozgási energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt Délkelet-Ukrajna felett.