eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Külföldről támadnak a civilek - lapszemle

A Magyarország szavazati jogának felfüggesztését is lehetővé tevő 7-es cikkely "bátor" alkalmazását szorgalmazta kedden a TASZ vezetője az Európai Parlament liberális képviselőinek tanácskozásán - számol be a Magyar Nemzet. A Népszabadság arról ír, hogy húszszázalékos árengedményre szólította fel tejipari beszállítóit a napokban az egyik, erős magyar diszkontlánc. Az Index arról közöl összeállítást, hogy az év utolsó negyedében rengeteg jó film lesz a mozikban.

Külföldről támadnak a civilek - írja a Magyar Nemzet A Magyarország szavazati jogának felfüggesztését is lehetővé tevő 7-es cikkely "bátor" alkalmazását szorgalmazta kedden a TASZ vezetője az Európai Parlament liberális képviselőinek tanácskozásán. Meghallgatást szervezett az Európai Parlament (EP) liberális frakciója kedden Strasbourgban a magyar demokrácia és az alapjogok helyzetéről. Bár a fő téma a norvég civil alap körüli botrány volt, az összes olyan ügyet fölidézték, amelyet a baloldali és a liberális európai pártok - magyar testvérpártjaik segítségével - már szóvá tettek az elmúlt években. Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezetője azt állította: a magyar kormány kétharmados többségével visszaélve alkotmányellenes jogszabályokat és alapjogokat csorbító alaptörvényt fogadott el.

A Népszabadság arról ír, hogy húszszázalékos árengedményre szólította fel tejipari beszállítóit a napokban az egyik, erős magyar diszkontlánc. A lap értesülései szerint a társaság ezt azzal indokolta, hogy az orosz embargók miatt Európa-szerte várhatóan zuhanni fog a tejtermékek, elsősorban a sajtok ára. A korábban orosz exportra szánt termékeket máshol kell értékesíteni, jelentős túlkínálat alakulhat ki.

A Népszabadság arról közöl cikket, hogy a nemzetgazdasági tárca a következő tanévre is meghatározta, hogy mely szakmákat lehet szakiskolai képzésben elsajátítani, és az állam mihez mekkora támogatást nyújt. Az alapítványi és magániskolákat tönkretennék. A lap szerint a mostani rendszerben a minisztériumban döntik el, hogy Csongrádtól Vas megyéig hány cukrászt, varrónőt, autószerelőt képezhetnek.

Meghosszabbította a nyomozást a Fővárosi Főügyészség a csepeli Burattino Általános Iskolában korábban testnevelő tanárként dolgozó férfi ügyében, akit fiútanítványai megerőszakolásával gyanúsítanak - írta a Magyar Nemzet. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője a lapnak elmondta, hogy az ügyben október 4-ig hosszabbította meg a főügyészség a nyomozást, a gyanúsított jelenleg is előzetes letartóztatásban van, a késznyerintézkedés határideje november 7.

Az Index arról közöl összeállítást, hogy az év utolsó negyedében rengeteg jó film lesz a mozikban. A várhatóan érdekes és sikeres külföldi filmek mellett külön öröm, hogy a magyar filmipar is feltámadni látszik. A Megdönteni Hajnal Tímeát, A berni követ, a Fehér Isten és az Utóélet után itt a Délibáb című pusztawestern és a szó szerint gyilkos humorú Liza, a rókatündér is.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) abban bízik, hogy még ebben a hónapban lezárul a Futár-projekt műszaki átadás-átvételének jogi folyamata - írta a Népszabadság csütörtöki számában. A BKK azt közölte, hogy a rendszer több mint 99 százaléka már működik, beleértve az utcai kijelzőket, az aluljárók monitorait, a felszíni járművek nyomkövető rendszerét, a fedélzeti számítógépet, a központi informatikai műholdas nyomkövető és diszpécseri, valamint a rádiórendszert. A lap szerint a Combino villamosok csak később, a metró- HÉV-szerelvények egyáltalán nem kapcsolódnak a rendszerhez.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy az adóhatóság nem kommentálja, hogy milyen tájékoztatást kapott Szlovákiából a Simon Gábor ügyében felbukkant néhai Welsz Tamás illegális ügyleteiről. A férfi egykori nagymegyeri üzlettársa egy levélben az érintett politikusokat, vállalkozásokat is megnevezve számolt be áfacsalási ügyletekről. Államtitkot is tartalmazhat az a levél, amelyet Welsz Tamás egykori, feltehetőleg már halott szlovákiai üzlettársa, Dömény Zoltán hagyott hátra, az általa leírt szlovák-magyar áfacsalásban közreműködő politikusok, üzletemberek és cégek neveivel.

Index arról ír, hogy saját magáról forgat sorozatot a Samsung Dél-Koreában. A technológiai óráscég hat részes sorozatának címe Legjobb jövő, a két főszereplőt pedig Legjobbnak, illetve Jövőnek hívják. A Jövő nevű karaktert egy énekes fogja alakítani, a sorozatban az a cél lebeg a szeme előtt, hogy a Samsung regionális vezetője legyen, ezért túlórázik és dolgozik keményen. A sorozat jelenetei közül többet is a Samsung épületeiben forgatnak majd és valódi alkalmazottak is szerepelni fognak.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×