Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zalában már apadnak a folyók, de még harmadfokú a készültség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Zalában már mindenütt folyamatosan apadnak a vízfolyások, az elmúlt napok rendkívüli vízállásai miatt azonban továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, folyamatosan figyelik a gátakat - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI érdeklődésére.

Cseresznyés Dániel elmondta: a kilenc zalai záportározónál figyelőszolgálat működik, 18 ember folyamatosan felügyeli a gátakat. A Mura, a Kerka és a Kebele jelentős áradásai miatt a folyók gátjait 32 ember járja éjjel-nappal, hogy időben észleljék az esetleges problémákat, de szerdára virradó éjjel mindenütt normalizálódott a helyzet.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának szerda reggeli adatai szerint a Mura teljes magyarországi szakaszán továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Murakeresztúrnál, a kedd reggeli tetőzés után mintegy fél métert csökkent a vízszint. A folyón 533 centimétert mutatott nyolc órakor a vízmérce. Kedd reggel 584 centiméteren tetőzött itt a Mura, az 1972-ben mért 568 centiméteres eddigi rekordszint felett.

Letenyénél ugyancsak jelentős apadás mutatkozik, nyolc órakor 468 centiméter volt a vízállás, a hétfő ékszakai tetőzéstől már csaknem egy méterrel alacsonyabban. Hétfőn éjfélkor 554 centiméter volt az új rekordszint, az 1972-es, eddigi legnagyobb adatnál 40 centiméterrel magasabban.

A Principális-csatornán Nagykanizsánál szintén harmadfokú árvízvédelmi készültség érvényes még, a vízfolyás csak nagyon lassan apad.

Szerda reggel nyolc órakor 264 centiméteren állt a vízmérce, ami csupán hat centiméterrel alacsonyabb a vasárnap délelőtti tetőzéséhez képest. A csatorna vize 1993-ban volt korábban a legmagasabb szinten, akkor 248 centiméteres vízállást mértek.