eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tölgyessy: működik a centrális erőtér

Tölgyessy Péter szerint a kormánypártok valószínűleg az önkormányzati választáson is megtarthatják jelenlegi pozícióikat. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: dominanciaharc lesz a három baloldali párt között.

Tölgyessy Péter politikai elemző elképzelhetőnek nevezte, hogy a tavaszi választások győztese kicsit gyengébben szerepel az önkormányzati választáson, azonban szerinte működik a centrális erőtér.

"Egy legény van a gáton: a Fidesz - középen és meglehetősen nagy támogatottsággal, és a két oldalán van az ellenzék".

A szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette: korábban az MSZP volt a Fidesz ellenfele, de a szocialisták mára alig nagyobbak, mint a másik két baloldali párt, ezért itt Tölgyessy Péter dominanciaharcokra számít.

"Ha valaki érti az emberek vágyait, az Orbán Viktor. Mind a szabadságharc, mind az őrségváltás terén. Tehát, hogy a (tulajdon a) külföldiektől a belföldiekhez kerüljön. Az újabb és újabb akciók: a rezsicsökkentés, a devizaadós-mentés olyanok, amelyek nagyon tetszenek a magyar választók egy jelentős részének. ez pedig elég ahhoz, hogy a centrális erőtér fennmaradjon. erre még - ha úgy tetszik ráadás az ellenzék tehetetlensége, alkalmatlansága. egyszerűen nincsen ellenzéki vízió, amely ebben kihívó lehet".

Tölgyessy Péter úgy véli, hogy a Jobbik nem nő tovább, a helyhatósági választáson a radikális párt nem ad majd sok polgármestert. A Fidesz megy tovább, még határozottabban, még keményebben.

"Sőt, már a saját hátországában is vitákat, ütközéseket kezdeményez: az egyik újdonsága a nyárnak, hogy az egykori pártpénztárnok, a párt pénzügyeit kezelő Simicska Lajos körül egyértelműen harcok vannak."

A politikai elemző szerint a Fidesz teljes mértékben a pártérdek alapján írta át a választási rendszert, amely alkotmányellenes. Lényegében csak a település üzemeltetés maradt önkormányzati hatáskörben.

Tölgyessy Péter azt mondta: az újabb kétharmad nagyobb önbizalmat adott a miniszterelnöknek. Orbán Viktor nem a magyaroknak, hanem már az egész világnak akar példát adni.

Ugyanakkor sok gazdasági lépés megkérdőjelezi a fenntarthatóságot.

"Azzal, hogy az állam kiszorítja a külföldit, helyébe lép, hatalmas terheket is vesz a kezébe".

A politikai elemző első látásra nagyon kedvezőnek tartja a gazdasági mutatókat, ezzel együtt Magyarország a visegrádi államok közül az egyetlen, amelyik még nem érte el a válság előtti szintet


Tölgyessy Péter nem hisz a konszolidációban, ugyanis szerinte a Fidesz folyamatos harcra van berendezkedve. A politikai elemző úgy vélte, akkor lehetne konszolidálni a rendszert, ha ezt az ellenzék is elfogadja, ugyanakkor ezt nem tartja valószínűnek.

Nem következett be a rendszerváltozás azon ígérete, hogy Magyarország felzárkózik Nyugat-Európához; jelenleg távolabb vagyunk Ausztriától, mint 1990-ben - mondta Tölgyessy Péter. A politikai elemző szerint az eddigi kormányok alapvetően mintákat követtek, sikertelenül. Orbán Viktor más úton jár.

"Ahol nem termelés folyik, ott módszeresen kezdi kiszorítani a külföldieket, illetve a régi baloldali elit pozícióit, és megpróbálja áttenni a saját táborához."

A szakértő azt mondta: a Kormány sok tekintetben felhagyott az eddigi jogállami szabályozással.

"Irányított kapitalizmusra törekszik. ennek a legszebb és legjobban megragadható példája a különadóknak a rendszere. ezeket kicsiben már a baloldali kormányok is kitalálták: kicsi bankadó, kicsi energetikai adó mind mind létezett. Orbán Viktor azonban rendszert csinált ezekből".

Tölgyessy Péter kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy Orbán Viktor karakterének jobban megfelelne, ha a parlamentiről áttérnének az elnöki, félelnöki rendszerre, azonban ennek megvannak a kockázatai.

"Míg egy parlamenti választás egy anyagcsata: ott pártot kell felépíteni, most Magyarországon 106 egyéni körzetben kell elindulni. Addig egy elnökválasztás egy emberről szól, pillanatra előugrik valaki, nem is kell mögé párt, elég egy ad hoc mozgalom, és a legváratlanabbul legyőzhet egy nagyon beállt politikust. Erre sok példát lehet hozni. Hallatlanul kockázatos. Márpedig ebben a rendszerben, ami ilyen centralizált, emberek tízezrei fölött dönt a miniszterelnök, például az összes iskolaigazgató fölött ő áll, az egész életműve összeomolhat a miniszterelnöknek, hogy ha egy ilyen balesettel elveszít egy elnökválasztást. márpedig ez a kockázat jócskán benne van az elnöki rendszerekben".

Tölgyessy Péter nem hisz a konszolidációban, ugyanis szerinte a Fidesz folyamatos harcra van berendezkedve. Úgy vélte, akkor lehetne konszolidálni a rendszert, ha ezt az ellenzék is elfogadná. A politikai elemző ezt nem tartja valószínűnek. Mint fogalmazott: ha fordul a kocka, akkor újra rendszerváltás lesz.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×