Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rövid száron a terápiás lovak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szigorú elvárásoknak kell megfelelniük a lovasterápiában és a fogyatékos gyerekek lovagoltatásában dolgozó lovaknak. Ezen kívül speciális elvárások is vannak az állatokkal szemben. Az alkalmassági vizsgák már megkezdődtek.

Megjelent a lovas szolgáltatásokról szóló, többször módosított rendelet, amely szabályozza a lovas terápiás tevékenységi kört is - mondta az InfoRádiónak Bozori Gabriella, a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány ügyvezető alelnöke.

Ez azt jelenti, hogy a lovas terápia is a bejelentésköteles lovas szolgáltatások közé tartozik. A rendelet nemcsak azt határozza meg, hogy milyen szakemberek milyen végzettséggel végezhetik ezt a tevékenységet, hanem a rendeletben az is szerepel, hogy a terápiás lovaknak is bizonyítaniuk kell azt, hogy alkalmasak erre a munkára. Azaz alkalmassági vizsgát kell letenniük.

"Nagyon sok szempontból néztük a lovakat. Egyrészt megfigyeltük azt, hogy a lovak felszerszámozás, illetve a lóápolás közben hogyan viselkednek, illetve más lovak társaságában, hiszen a terápia során sokszor több ló dolgozik együtt". Egy úgynevezett kondícióvizsgán megnézték a lovak mozgását, azt, hogy jó fizikai állapotban vannak-e. Ezután futószáron dolgoztak az állatokkal - mondta a szövetség alelnöke hozzátéve, hogy az alkalmassági vizsgát a terápia ágainak sajátosságai szerint állították össze. Ez azt jelenti, hogy nem teljesen ugyanazt kell minden lónak teljesíteni a vizsgán.

Bozori Gabriella elmondta, most kezdődött a terápiás lovak vizsgáztatása, így túl sok tapasztalatuk egyelőre nincs abban, hogy általában a terápiában dolgozó lovak milyen képzettségűek.

"A lovak egy részével rendszeresen találkozunk, hiszen minden évben rendezünk egy országos lovasterápiás versenyt, és ide sok csapat elhozza a lovát. Azokkal a lovakkal kapcsolatban, amelyek itt megfordultak, én nyugodt vagyok, mert őket évek óta látjuk, és meg fogják tudni csinálni ezeket a feladatokat. Nyilván vannak olyan lovak, amelyekkel még nem találkoztunk, esetükben nehéz megjósolni, hogy mit tudnak és mit nem, de azt gondolom, ha egy lóval rendesen foglalkoznak, kiképzik, odafigyelnek rá, akkor ezek a feladatok teljesíthetőek számára" - fogalmazott Bozori Gabriella.

Hanganyag: Kálló Izabella