eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hende Csaba tájékoztatta a honvédelmi bizottságot Magyarország kötelezettségeiről

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerdán zárt ülés keretében részletes tájékoztatást adott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának Magyarország a walesi NATO-csúcson vállalt kötelezettségeiről.

A Honvédelmi Minisztérium feladatkörét érintően két napirendi pontot tárgyalt a bizottság. Hende Csaba a szeptemberi walesi NATO-csúcsértekezletről adott részletes tájékoztatást és válaszolt a képviselők ezzel kapcsolatos kérdéseire. Kovács József, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója az ukrajnai helyzetről, annak katonai vonatkozásairól tett jelentést a bizottságnak.

Hende Csaba újságíróknak elmondta: Ukrajnában jelenleg tűzszünet van, de azt a különböző felek rendszeresen megsértik, s ez az egész szövetség, így Magyarország számára is feladatokat ró. Számos intézkedésre van szükség, amelyekről a NATO tagállamok vezetői meg is hozták a határozatokat. Magyarország egyebek között azt vállalta, hogy a magyar katonák is részt vesznek a Baltikumban megrendezendő "Vaskard" fedőnevű NATO-hadgyakorlaton. Erre a magyar lövészszázad körülbelül egy hónap múlva indul Litvániába - mondta el a miniszter.

Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke az ülés után kiemelte: a vállalások közül az egyik legfontosabb, hogy fel kell készülni arra, hogy a következő tíz évben a honvédelmi kiadásokat a jelenlegi szintről GDP arányosan a 2 százalék felé kell közelíteni. Ezt már a jövő évi költségvetés kalkulációjában is figyelembe veszik - tette hozzá.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője - utalva Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos kijelentésére - azt mondta: a felajánlások, amelyeket Magyarország a NATO számára tett, "nemhogy nem sasi vagy héjai, még csak nem is veréb, hanem bolha szintűek", és jól mutatják a Magyar Honvédség helyzetét. A DK-s politikus szerint a jelenlegi honvédelmi költségvetés - amely szavai szerint inkább 0,7 százalék közeli - már csak a vegetációra elég.

Vadai Ágnes szerint fejlesztésekre van szükség: a honvédségnek helikoptereket kell beszereznie, és folytatnia kell a laktanya rekonstrukciót - fejtette ki, megjegyezve: lenne mire költeni a pénzt.

A DK politikusa beszámolt arról is: Hende Csabától ígéretet kapott arra, hogy betekinthet az idei Gripen gyakorlati repülések dokumentációjába. Továbbá, a tervek szerint jövő héten tartja együttes ülését az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottsága az állampolgársági eljárásokkal kapcsolatban. Pintér Sándor belügyminiszterrel és az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójával együtt pontról-pontra végig tudnak majd menni a tényfeltáró cikken és választ kaphatnak arra, hogy mi a helyzet az egyszerű honosítást illetően - ismertette.

Vadai Ágnes kiemelte: ha bármennyi valóságalapja van a cikkben foglaltaknak, akkor tudni szeretné, hogy a kormány milyen lépéseket tesz az esetlegesen létező ukrán maffiával kapcsolatban a magyar állampolgárok védelmében.

Az Index kedden írt arról, hogy "maffia" épült az egyszerűsített honosítási eljárásra, s óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak magyar, tehát uniós állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok és szerbek.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×