eur:
393.51
usd:
367.52
bux:
66014.41
2024. április 23. kedd Béla

Visszaélések lehetnek a honosítási eljárásban?

Tömegesen kaphattak magyar állampolgárságot a honosítási eljárás körüli visszaélések révén az Index szerint. A nemzetpolitikai államtitkárság cáfolta a portál állításait, a szocialisták pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lemondását követelték.

Elképesztő maffia épült az egyszerűsített honosítási eljárásra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak magyar, tehát uniós állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok és szerbek - közölte az Index. A cikk értelmében több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas illegális üzletre.

Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár elismerte, hogy rengetegen próbálják kijátszani a honosítási eljárás szabályait, az Index állításait azonban cáfolta.

"Nagyon-nagyon sok csaló működik ebben a rendszerben, ugyanakkor mindent megteszünk azért, hogy az esetleges kiskapukat vagy az esetleges vesztegetési lehetőségeket kizárjuk rendszerszerűen és egyes emberek szintjén is. Nem mondom azt, hogy 100 vagy 110 százalékban kizártuk ezeket de a lehető legtöbb esetben igen és azokat a nagyságrendeket amiket az Index említ, az teljes mértékig valótlan."

Azt, hogy hányan csúszhattak át jogosulatlanul az eljárás szűrőin, Wetzel Tamás nem tudta megmondani, azonban hangsúlyozta, hogy vissza is vonhatják az állampolgárságot azoktól, akikről ez bebizonyosodik, ahogy már többször meg is történt. A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy jogi lépéseket kezdeményeznek az Index-el szemben.

Két ellenzéki párt sajtótájékoztatója után Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is reagált a portál cikkére. Mint mondta: a honosítás a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett és szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik. A honosítási eljárást lejárató híresztelések mögött pedig több esetben külföldi titkosszolgálatok álltak, amelyek el akarták bizonytalanítani a külhoni magyarokat az állampolgárság felvételében.

Kiss László, az MSZP országgyűlési képviselője ennek ellenére Semjén Zsolt felmentését követelte.

"Az különösen megengedhetetlen, ha bárki visszaél ezzel a lehetőséggel vagy üzletet csinál belőle. Ezért az MSZP kezdeményezi, hogy egyrészt Semjén Zsolt vonja le a politikai felelősséget és adja be lemondását, másrészről pedig kezdeményezzük a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, illetve azt, hogy kerüljön napirendjére ez a téma, illetve a nemzeti összetartozás bizottságának is a napirendjén is tárgyaljuk meg ezt a kérdést."

Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció részéről szintén úgy látta, hogy országgyűlési bizottságoknak kellene foglalkozniuk azzal, hogy hogyan ellenőrzik a magyar állampolgárság megszerzését.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×