eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk

Rekordvízállással tetőzött éjjel a Mura

Rekordvízállással tetőzött éjjel a Mura folyó Letenyénél, csaknem ezren vettek részt az árvízi védekezésben, 65 ezer homokzsákra volt szükség. Senkinek nem kellett elhagynia az otthonát, de a többi szakaszon is soha nem látott vízmagasságra, és elhúzódó áradásra számítanak.

Rendkívüli esemény nem történt, de a Mura folyó egész éjjel intenzíven áradt - mondta az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője kedden reggel az InfoRádió kérdésére. Siklós Gabriella hozzátette: a Mura soha nem látott magasságon tetőzött Letenyénél.

A folyó rekordvízállással, 554 centiméterrel tetőzött, ez 40 centiméterrel magasabb az 1972-ben mért legmagasabb árhullámnál.

Csaknem ezer ember vett részt az árvízi védekezésben - mondta Mukics Dániel, a Katasztrófavédelmi Régiós Irányító Törzs szóvivője. Hozzátette: tűzoltók mellett rendőrök és önkéntesek vettek részt a munkában. A védekezése során a töltések magasítása volt a legfontosabb feladat, 65 ezer homokzsákot pakoltunk ki. A Mura vonatkozásában nem volt szükség kitelepítésre, és szerencsére gátszakadás sem volt éjszaka.

Mukics Dániel elmondta: kedden Molnáriban és Murakeresztúron folytatják a védekezési munkákat, ezen a szakaszon délelőttre várják a tetőzést. Elhúzódó árvízi védekezéssel számolnak a szakemberek.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Parlamentben úgy fogalmazott: az ország felkészült az áradásokra. A kormányfő kifejtette: a fenyegetettség súlypontja a Mura és a Dráva folyókra helyeződik át, mindkét folyón a valaha mért legmagasabb szint feletti tetőzésre számítunk. Akárhogyan is, felkészültünk, ha szükség lesz rá, Magyarország állni fogja a sarat.

Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője azt mondta: a Dráván is rekordvízállásra számítanak, itt a hét közepén várható a tetőzés. A Rába az alsó szakaszokon árad, völgyi elöntések előfordulhatnak, de itt lakott területek nincsenek veszélyben. A Dráván még másodfokú a készültség, de a vízügyi szakemberek itt is azt várják, hogy megdől az 1972-es rekord, az alsó szakaszokon a tetőzés a hét második felében lesz. Tovább árad a Zala, a Lajta és a Marcal.

A Dunán nem számítanak komolyabb árhullámra, így a fővárosi rakpartok lezárására sem lesz szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×