eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jelentősen nő a magyar vállalkozásoknak jutó pénz - a nap hírei

Jelentősen nő a magyar vállalkozásoknak jutó pénz a következő uniós költségvetési időszakban - jelentette ki a kormányfő. Az igazságügyi miniszter szerint az elszámolások után harmadával csökkenhet a devizahitelesek törlesztőrészlete. Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Takata japán autóipari céggel a kormány.

Jelentősen nő a magyar vállalkozásoknak jutó pénz az idén induló uniós költségvetési időszakban - jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor Baján, a helyi televíziónak adott interjúban hangsúlyozta: a források 60 százalékát a kis- és középvállalkozók kaphatják. Hozzátette: ha ez a szektor egy-két emberrel többet foglalkoztatna, akkor megszűnne Magyarországon a munkanélküliség. A miniszterelnök a kiemelt fejlesztésekről azt mondta: minden autópálya el fogja érni az országhatárt, és jelentős forrásokat fordítanak vasútfejlesztésre.

Az elszámolások befejezése után, új időszámításnak kell kezdődnie a bankrendszerben - hangsúlyozta az elszámolási törvényjavaslat általános vitáját megnyitó parlamenti expozéjában az igazságügyi miniszter. Trócsányi László hozzátette: az előterjesztés alapján átlagosan harmadával csökkenhet a devizahitelesek törlesztőrészlete.  A parlament legkorábban szeptember 24-én szavazhat a törvényjavaslatról.

Újabb 12 pénzintézet devizahiteles keresetét utasította el a Fővárosi Törvényszék. A bíróság egy takarékszövetkezet ügyében szeptember végére halasztotta a döntést. Korábban Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke az InfoRádióban azt mondta: a törvényben meghatározott határidőig valamennyi pénzintézet ügyében határoz a testület.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Takata japán autóipari céggel a kormány. A főleg légzsákokat gyártó multinacionális vállalat Miskolcon épít gyárat. Az üzem alapkövét márciusban rakták le a borsodi megyeszékhelyen. A beruházás idővel ezer embernek ad majd munkát. Az autóipari cégek 137 ezer embernek adnak munkát; a feldolgozóipari kibocsátás 28 százalékát és a teljes magyar export 21 százalékát ez a szektor adja.

Két hét múlva folytatódik a rezsicsökkentés - jelentette be a kormányszóvivő. Kurucz Éva közölte: a tavalyi 20 százalékos mérséklések után szeptember elsejével a villamos energia további 5,7 százalékkal lett olcsóbb, októbertől pedig az távhő ára csökken még 3,3 százalékkal. Hozzátette: a következő lépés a rezsiholdig létrehozása lesz, amely a kormányszóvivő szerint, az ipari rezsicsökkentés és a hazai vállalkozások versenyképessége javításának további alapja.

Azonnali segítséget nyújt a kormány az almatermelőknek. A Földművelésügyi Minisztérium közölte: a Brüsszel által biztosított eszközök pillanatnyilag alkalmatlanok a magyar termelők problémáinak kezelésére. Ezért 3 milliárd 16 millió forintból támogatják az alma-sűrítmény és az étkezési alma tárolását, a tárolókapacitások bővítését, valamint az almafelhasználás ösztönzését. A pénzből egy alma-promóciós kampány is elindul.

Igazat adott a strasbourgi bíróság az LMP-s és PM-es képviselők panaszának. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának elsőfokú ítélete szerint Magyarország megsértette Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia LMP-s, valamint Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka PM-es képviselők szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát azzal, hogy tavaly az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket. --- Kövér László házelnök közölte: tudomásul veszi a strasbourgi határozatot, annak ellenére, hogy az abban elmarasztalt magyar jogszabályi rendelkezések ma már nem hatályosak.

A büntető törvénykönyv szigorítására vonatkozó javaslatot nyújtott be két kormánypárti képviselő a parlamentben. Selmeczi Gabriella és Bánki Erik javaslatban azt írta: fokozott büntetőjogi védelmet kívánnak biztosítani a gyermekeknek és a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek, hogy ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények.

Rekordvízállással, 548 centiméterrel tetőzött a Mura Letenyénél, de megkezdődött az apadás. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Nagykanizsán működő régiós irányító törzsének szóvivője az InfoRádióban elmondta: senkit nem kellett kiköltöztetni, de elhúzódó áradásra számítanak. Mukics Dániel hozzátette: a Rábán a harmadfokú készültség szintje feletti tetőzésre számítanak a szakemberek. Közben az önkéntesek munkáját méltatta az árvízi védekezésben az országos katasztrófavédelmi főigazgató. Bakondi György elmondta: a katasztrófavédelem munkatársaival, a rendőrökkel és rendőr szakközépiskolásokkal együtt önkéntesek százai vettek részt a védelmi feladatokban. Hozzátette: az elmúlt napokban 15 megye 198 településén kellett a vizek okozta kár ellen védekezni.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×