eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Tizenhat pályázat érkezett a mentőautó-típus módosítására - 25 éve történt

1989. szeptember 15. péntek: Hamarosan tárgyalások kezdődnek a Szentszék és Magyarország között a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. Vajmi kevés látszik megvalósulni abból a támogatásból, amit - George Bush amerikai elnök kezdeményezésére - a 24 nyugati ország nyújtana Magyarországnak és Lengyelországnak.

Hamarosan tárgyalások kezdődnek a Szentszék és Magyarország között a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. Erről olasz lapok számoltak be utalva a korábbi budapesti bejelentésre. Előző nap a vatikáni szóvivő is megerősítette a hírt. Megfigyelők szerint II. János Pál pápa magyarországi utazása 1991-ben azt juttathatja majd kifejezésre, hogy a Szentszék elismeri és támogatja a jogállam kiépítését, ami addigra alkotmányos biztosítékokat teremthet az egyházak működésének és a vallásszabadság gyakorlásának Magyarországon.

Vajmi kevés látszik megvalósulni abból a támogatásból, amit - George Bush amerikai elnök kezdeményezésére - a 24 nyugati ország nyújtana Magyarországnak és Lengyelországnak. A Washington Post brüsszeli tudósításában arról számol be, hogy Frans Andriessen, az Európai Közösség illetékes alelnöke kijelentette: nem biztos abban, hogy - a nyilatkozatoktól eltekintve - megvan-e a megfelelő politikai akarat a szükséges támogatáshoz.

A Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége a kerekasztal tárgyalásokon bírálta a Fidesz egyik tagjának egy választási gyűlésen elhangzott kijelentését. Kövér László a Fidesz képviselője megjegyezte, hogy a sajtó hibásan idézte a mondatot, amely úgy hangzott: ,,bele kell döngölni a kommunistákat az agyagba a választásokon,,. A lapokban viszont csak annyi jelent meg, hogy agyagba kell döngölni a kommunistákat, de az már nem volt olvasható, hogy a választásokon.

Tizenhat pályázat érkezett arra a nemzetközi versenytárgyalásra, amelyet az Országos Mentőszolgálat a mentőautó-típus módosítására írt ki. A pályázatok feldolgozása várhatóan egy hónapot vesz igénybe, vagyis október második felében dől el, hogy milyen mentőautók váltják fel majd a mostani Nysákat. Más cégek mellett a Toyota, a Nissan, a Peugeot, a Zastava, a Mercedes a Volkswagen is szerepel a pályázók között.

A Szovjetunió 1954. szeptember 14-én kísérletképpen atombombát dobott le az Ural-hegység déli részén. Erről a Szovjetszkij Patriot című katonai lap számolt be, idézve a kísérlet egyik résztvevőjének visszaemlékezéseit. Ivan Torcsin nyugállományú ezredes interjújában elmondta: a kísérlet helyszínéről ideiglenesen kitelepített helybéliek a bomba ledobását követően visszatértek otthonukba. Ezt senki nem tiltotta meg nekik, sőt, még a veszélyekre sem hívták fel a figyelmüket. A hatóságok igen kis körzetből evakuálták a lakosságot. A robbanástól 30 kilométerre lévő kisváros lakói, mit sem tudva a kísérletről, házuk elől nézték végig az eseményt.

További érdekességek a rendszerváltó időkről afacebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×