Tizenhat pályázat érkezett a mentőautó-típus módosítására - 25 éve történt

Infostart
2014. szeptember 15. 13:13
1989. szeptember 15. péntek: Hamarosan tárgyalások kezdődnek a Szentszék és Magyarország között a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. Vajmi kevés látszik megvalósulni abból a támogatásból, amit - George Bush amerikai elnök kezdeményezésére - a 24 nyugati ország nyújtana Magyarországnak és Lengyelországnak.

Hamarosan tárgyalások kezdődnek a Szentszék és Magyarország között a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. Erről olasz lapok számoltak be utalva a korábbi budapesti bejelentésre. Előző nap a vatikáni szóvivő is megerősítette a hírt. Megfigyelők szerint II. János Pál pápa magyarországi utazása 1991-ben azt juttathatja majd kifejezésre, hogy a Szentszék elismeri és támogatja a jogállam kiépítését, ami addigra alkotmányos biztosítékokat teremthet az egyházak működésének és a vallásszabadság gyakorlásának Magyarországon.

Vajmi kevés látszik megvalósulni abból a támogatásból, amit - George Bush amerikai elnök kezdeményezésére - a 24 nyugati ország nyújtana Magyarországnak és Lengyelországnak. A Washington Post brüsszeli tudósításában arról számol be, hogy Frans Andriessen, az Európai Közösség illetékes alelnöke kijelentette: nem biztos abban, hogy - a nyilatkozatoktól eltekintve - megvan-e a megfelelő politikai akarat a szükséges támogatáshoz.

A Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége a kerekasztal tárgyalásokon bírálta a Fidesz egyik tagjának egy választási gyűlésen elhangzott kijelentését. Kövér László a Fidesz képviselője megjegyezte, hogy a sajtó hibásan idézte a mondatot, amely úgy hangzott: ,,bele kell döngölni a kommunistákat az agyagba a választásokon,,. A lapokban viszont csak annyi jelent meg, hogy agyagba kell döngölni a kommunistákat, de az már nem volt olvasható, hogy a választásokon.

Tizenhat pályázat érkezett arra a nemzetközi versenytárgyalásra, amelyet az Országos Mentőszolgálat a mentőautó-típus módosítására írt ki. A pályázatok feldolgozása várhatóan egy hónapot vesz igénybe, vagyis október második felében dől el, hogy milyen mentőautók váltják fel majd a mostani Nysákat. Más cégek mellett a Toyota, a Nissan, a Peugeot, a Zastava, a Mercedes a Volkswagen is szerepel a pályázók között.

A Szovjetunió 1954. szeptember 14-én kísérletképpen atombombát dobott le az Ural-hegység déli részén. Erről a Szovjetszkij Patriot című katonai lap számolt be, idézve a kísérlet egyik résztvevőjének visszaemlékezéseit. Ivan Torcsin nyugállományú ezredes interjújában elmondta: a kísérlet helyszínéről ideiglenesen kitelepített helybéliek a bomba ledobását követően visszatértek otthonukba. Ezt senki nem tiltotta meg nekik, sőt, még a veszélyekre sem hívták fel a figyelmüket. A hatóságok igen kis körzetből evakuálták a lakosságot. A robbanástól 30 kilométerre lévő kisváros lakói, mit sem tudva a kísérletről, házuk elől nézték végig az eseményt.

További érdekességek a rendszerváltó időkről afacebook.com/kozossiker oldalon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást