Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: az év végén kisebb lesz az államadósság, mint tavaly

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A miniszterelnöknek meggyőződése, hogy az év végén alacsonyabb lesz az államadósság mértéke, mint 2013 végén volt.

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés ülésén az azonnali kérdések és válaszok órájában reagált Volner János, a Jobbik képviselőjének felvetésére, aki idézte a nemzeti bank legutóbbi jelentését, amely szerint az államháztartás adóssága június végén a GDP 85,1 százaléka volt.

"Holott az elmúlt 4 éven keresztül folyamatosan azt hallottuk a kormány különböző képviselőitől, hogy az államadósság csökken. Abszolút mértékben is növekedést tapasztaltunk és a GDP százalékában is. Ha 82-ről 85 százalékra nő az államadósság, az egy egyértelmű növekedés, nehéz lenne másnak hívni."

Válaszában a kormányfő hangsúlyozta, hogy az államadósságot mindig év végén kell vizsgálni, ám az államadósság-csökkentés nem szabadon választható gyakorlat, törvény írja elő.

"Várjuk meg az év végét és nézzük meg akkor, hogy mit mutat az államadósság mértéke. Meggyőződésem szerint a kormány képes lesz betartani a törvényi kötelezettséget és 2014. végén az államadósság kisebb lesz, mint 2013 végén volt2

Volner János nem hitte el a miniszterelnök ígéretét és úgy vélte, hogy a kormánypártok is felelősek azért, hogy ma sokan gazdasági menekültekként költöznek külföldre dolgozni, Orbán Viktor azonban hangsúlyozta, hogy a kormánypártok felelősségét 2010-ben és '14-ben is kimérték a választók.

Hanganyag: Sigmond Árpád