Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A német Der Tagesspiegel portréja Navracsics Tiborról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Der Tagesspiegel című liberális német lap Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszterről közölt portrét az online kiadásában, abból az alkalomból, hogy a politikust az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosi tisztségére jelölték.

A nem egy született feszültségkeltő című írásában Jan Schulz-Ojala kiemelte, hogy a kultúra Európában mindenütt másként működik, mint Magyarországon, ahol "kultúrpolitikai tarvágás" tapasztalható, és az Európai Bizottságban a tervek szerint "Orbán egy lojális embere lesz az Európai Unió kulturális biztosa", de "ennek ellenére jó okok szólnak a személyi döntés higgadt vizsgálata mellett".

Hozzátette: a 28 tagú bizottságban a kultúra "nem központi jelentőségű" tárca, és ugyan lehetséges, hogy Navracsics Tibor "az autokrata Orbán Viktor kényelmetlen strómanjaként" kíván fellépni, ugyanakkor a külföldi sajtóban megjelent interjúiból "inkább bizonyos körültekintés, sőt, visszafogottság olvasható ki".

Hangsúlyozta, hogy Navracsics Tibor külügyminiszterként kiállt amellett, hogy Magyarország lojális az EU iránt, szót emelt Szerbia és Montenegró mielőbbi uniós csatlakozásáért, és az ukrán válsággal kapcsolatban csupán azt vetette fel, hogy a szankciók különösen súlyosan érinthetik Magyarországot gazdaságilag.

Navracsics Tibor továbbá "azt is felismeri, és új feladata szempontjából talán ez a legfontosabb megnyilatkozása, hogy Magyarországnak +súlyos problémái vannak a tekintélyével+ Európában" - emelte ki a Der Tagesspiegel szerzője.

"Egy született feszültségkeltő nem így beszél" - tette hozzá, kifejtve: "remélni lehet, hogy a magyar uniós megbizatás integráló hatást fejt ki".