eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Legyen október 23-a munkaszüneti nap! - 25 éve történt

1989. szeptember 14. csütörtök: A Varsói Szerződés országaival korábban kötött megállapodásokat összhangba kell hozni a magyar külpolitika új irányvonalával - közölte Somogyi Ferenc külügyminisztériumi államtitkár az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában

A Varsói Szerződés országaival korábban kötött megállapodásokat összhangba kell hozni a magyar külpolitika új irányvonalával - közölte Somogyi Ferenc külügyminisztériumi államtitkár az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában. A beszélgetésben Somogyi leszögezte: az NDK-állampolgárok kiengedése ideiglenes jellegű döntés és csak rájuk vonatkozik. Ezek a személyek nem menekültek és nem is kértek menedékjogot Magyarországon. A magyar kormány nem fog ehhez hasonló szabad átjárást biztosítani más kelet-európai országok állampolgárai számára - szögezte le a külügyi államtitkár.

A Történelmi Igazságtétel Bizottsága nyilatkozatában azzal a kéréssel fordul a magyar állampolgárokhoz, különösen az országgyűlési képviselőkhöz, hogy követeljék október 23-a nemzeti ünneppé és egyben munkaszüneti nappá nyilvánítását. A TIB ugyanakkor elhatárolja magát minden olyan megnyilatkozástól, amely 1956 eszméit egyes személyek vagy pártok érdekeinek akarná alárendelni. A nyilatkozat hangsúlyozza: az MSZMP-vel, mint párttal a TIB nem kíván együtt ünnepelni, ugyanakkor nem veti el a közös megemlékezés lehetőségét azokkal a párttagokkal, akik magukénak vallják október 23-át, illetve elutasítják a népfelkelés vérbefojtását, valamint a november 4-e utáni megtorlást.

Az "Összefogás az MSZMP megújításáért mozgalom" koordinációs csoportja az MTI sajtószolgálatánál tiltakozik a Fidesz egyik nagygyűlésén elhangzottak ellen. Mint írják: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy szeptember 12-én Zalaegerszegen egy választási rendezvényen Orbán Viktor immár nem először állt elő azzal a követeléssel, hogy "meneszteni kell a kommunistákat". A szervezet tiltakozik a szerinte egyre gyakoribb agresszív, uszító hangok ellen, amelyek negatív indulatokat gerjesztenek, társadalmi konfliktusokat provokálnak, és rontják a békés átmenet, a nemzeti kiegyezés esélyeit. "Felhívjuk azokat a józanul gondolkodó embereket, akik a konstruktív együttműködés hívei, hogy állítsuk meg Orbán Uit, és társait" - írja az MSZMP mozgalmának közleménye.

Külföldi hírügynökségek jelentették, hogy az ausztrál sajtómágnás Rupert Murdoch megveszi két magyar újság, a Mai Nap és a Reform részvényeinek a felét. Horváth István, a Mai Nap főszerkesztője az MTI munkatársának elmondta, hogy a vásárlásról elvi megállapodás született, az üzlet várhatóan
októberben jön létre.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×