Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Legyen október 23-a munkaszüneti nap! - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 14. csütörtök: A Varsói Szerződés országaival korábban kötött megállapodásokat összhangba kell hozni a magyar külpolitika új irányvonalával - közölte Somogyi Ferenc külügyminisztériumi államtitkár az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában

A Varsói Szerződés országaival korábban kötött megállapodásokat összhangba kell hozni a magyar külpolitika új irányvonalával - közölte Somogyi Ferenc külügyminisztériumi államtitkár az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában. A beszélgetésben Somogyi leszögezte: az NDK-állampolgárok kiengedése ideiglenes jellegű döntés és csak rájuk vonatkozik. Ezek a személyek nem menekültek és nem is kértek menedékjogot Magyarországon. A magyar kormány nem fog ehhez hasonló szabad átjárást biztosítani más kelet-európai országok állampolgárai számára - szögezte le a külügyi államtitkár.

A Történelmi Igazságtétel Bizottsága nyilatkozatában azzal a kéréssel fordul a magyar állampolgárokhoz, különösen az országgyűlési képviselőkhöz, hogy követeljék október 23-a nemzeti ünneppé és egyben munkaszüneti nappá nyilvánítását. A TIB ugyanakkor elhatárolja magát minden olyan megnyilatkozástól, amely 1956 eszméit egyes személyek vagy pártok érdekeinek akarná alárendelni. A nyilatkozat hangsúlyozza: az MSZMP-vel, mint párttal a TIB nem kíván együtt ünnepelni, ugyanakkor nem veti el a közös megemlékezés lehetőségét azokkal a párttagokkal, akik magukénak vallják október 23-át, illetve elutasítják a népfelkelés vérbefojtását, valamint a november 4-e utáni megtorlást.

Az "Összefogás az MSZMP megújításáért mozgalom" koordinációs csoportja az MTI sajtószolgálatánál tiltakozik a Fidesz egyik nagygyűlésén elhangzottak ellen. Mint írják: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy szeptember 12-én Zalaegerszegen egy választási rendezvényen Orbán Viktor immár nem először állt elő azzal a követeléssel, hogy "meneszteni kell a kommunistákat". A szervezet tiltakozik a szerinte egyre gyakoribb agresszív, uszító hangok ellen, amelyek negatív indulatokat gerjesztenek, társadalmi konfliktusokat provokálnak, és rontják a békés átmenet, a nemzeti kiegyezés esélyeit. "Felhívjuk azokat a józanul gondolkodó embereket, akik a konstruktív együttműködés hívei, hogy állítsuk meg Orbán Uit, és társait" - írja az MSZMP mozgalmának közleménye.

Külföldi hírügynökségek jelentették, hogy az ausztrál sajtómágnás Rupert Murdoch megveszi két magyar újság, a Mai Nap és a Reform részvényeinek a felét. Horváth István, a Mai Nap főszerkesztője az MTI munkatársának elmondta, hogy a vásárlásról elvi megállapodás született, az üzlet várhatóan
októberben jön létre.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.