Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hende: eredményes a védekezés, de vannak károk is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eredményes az eddigi árvíz elleni védekezés, a különböző szervezetek jól működnek együtt, minden szükséges erő és eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a már bekövetkezett károkat leszámítva, további baj ne történjen - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter a Szombathelyhez tartozó Petőfi-telepen vasárnap.

A telepen egy lakópark új építésű házait érte el és károsította a víz.

Szentgotthárd térségében már apad a Rába, Körmendnél hamarosan a valaha mért legmagasabb vízállásnál várhatóan alacsonyabban tetőzik majd a folyó, levonulóban van az árhullám - mondta.

Hozzáfűzte: a gyors áradás, a hirtelen felgyülemlő csapadékvíz miatt sok helyen történtek váratlan események. Így volt ez Szombathely külső részén, a Petőfi-telepen is, ahol a nemrég épült lakóparkban elmulasztották a megfelelő vízelvezető rendszer kialakítását, ezért a szakszerű védekezés ellenére is több családi házba betört a víz és komoly károkat okozott.

A miniszter vasárnap először Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) szombathelyi polgármester beszámolóját hallgatta meg a lakópark egy olyan utcájában állva, ahol néhány órával azelőtt még térdig érő víz hömpölygött. A polgármester elmondta, hogy több mint ezer homokzsákkal védték együtt a házakat a lakók, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a polgári védelem szakemberei, de így is több házba betört a víz, volt ahol a nappaliban negyven centiméteres magasságban állt.

Hozzátette: az áramellátás is megszűnt, a szolgáltató elővigyázatosságból kikapcsolta azt, hiszen egy transzformátor házat is elért az áradás, így csak hajnalban, 4 óra 30 perckor lett áram, de ekkorra már sikerült elvezetni a Halastó és Hattyú utcából is a vizet.

Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője egy térképen magyarázta el a körülötte állóknak, hogy mi történhetett. A környező dombról az úgynevezett Gally-ároknak kellett volna elvezetnie a vizet a megáradt Perint patakba, de mivel az árkot benőtte a növényzet és a patak vízszintje is magasan volt, egyfajta visszaduzzasztás jött létre, a víz pedig szabadon folyt be az új lakópark házai közé, ahol eddig semmiféle vízelvezető rendszert nem építettek ki.

Végül egy földút két ponton történő átvágásával sikerült ismét a Gally-árok felé terelni a vizet - közölte a szakember.

Hende Csaba szerint olyan megoldást kell találni, hogy többé hasonló eset ne fordulhasson elő. Tisztázni kell azt is, ki milyen mértékben felelős a történtekért, szerepelt-e a tervekben például a meg nem épült vízelvezető rendszer, illetve a benőtt árok kitisztítása kinek a dolga lett volna.