eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Árvíz - Több mint kétszáz kilométeren van védekezés

A magyarországi folyószakaszokon már több mint kétszáz kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség. Több településen tovább romolhat a helyzet - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint több mint tizenhárom kilométeren (a Rábán és a Pinkán) a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. A Dráván 56,4 kilométeren másodfokú, továbbá több mint 149 kilométeren (a Dunán, a Lajtán, a Murán, a Zala folyón, valamint a Principális-csatornán) elsőfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek.

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi szervezetéhez már hét vízügyi igazgatóság területéről rendeltek át műszaki irányítókat, gátőröket, vízhozammérőket. A Balatonnál a vízparti településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de kijelölték a védekezésért felelős helyi szakembereket. Siófok éjszaka műszaki segítséget kért a vízügyi igazgatóságtól a városban a heves csapadék miatt kialakult elöntések kezelésére. A vízügyi igazgatóság három nagyobb teljesítményű szivattyút adott át, az összegyűlt csapadékvíz átemelése jelenleg is tart.

A vízügy közleménye szerint szombat éjjel meghibásodott a Lendvadedesi (Gosztolai) tározónál a vészárapasztó betonburkolata, de azt már sikerült stabilizálni. A Lenti-patak visszahúzódott medrébe, a vízügyi igazgatóság átadta a védekezést az önkormányzatoknak. A vészárapasztón kifolyó víz mezőgazdasági területet öntött el - írták.

A bizonytalan meteorológiai helyzet miatt fennáll a veszélye annak, hogy Zalaszombat, Gáborjánháza, Bödeháza és Szijártóháza településen esetleg tovább romlik a helyzet. Lenti térségében - tekintettel a délelőtti folyamatos esőzésre - nem javasolja a visszatelepítést az OMIT.

Jelenleg nyolc vízügyi igazgatóság területén összesen huszonhárom szakaszon van elrendelt készültség. Ebből hat szakaszon harmad-, kilenc szakaszon másod-, nyolc szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. Az elöntött terület nagysága 6100 hektár, ebből 1300 hektár vetés-szántó.

Az OMIT a közleményében kitért arra is, hogy a jelenlegi szélsőséges időjárás és a több folyón várható rekord közeli árhullám alátámasztja azt a vizsgálatot, amelyet a kormány rendelt el a mértékadó árvízszint felülvizsgálatával kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×